Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παραμένουν τα προβλήματα στα Σχολεία της Ξάνθης – Διαμαρτύρεται ο Διδασκαλικός Σύλλογος

Κοινοποίηση

Τα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στον χώρο της παιδείας στηλιτεύει με ανακοίνωσή του ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης. 
Σε αυτήν τονίζεται πως “η αναποτελεσματικότητα της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρ΄ όλες τις μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις για κάλυψη όλων των κενών και υποδοχή των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς συνεχίζεται. Ενώ ο Σεπτέμβρης έφτασε στο τέλος του, τα σχολεία εξακολουθούν να υπολειτουργούν.
     
Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων, οι λειτουργικές συμπτύξεις τμημάτων, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών για δίμηνο με εντολή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, η επιλεκτική ανάρτηση του συνόλου των κενών στις κατά τόπους Διευθύνσεις για την τοποθέτηση των αναπληρωτών αλλά και άλλα μέτρα που υιοθετούνται από τη διοικητική πυραμίδα της εκπαίδευσης, όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν κλίμα αυταρχισμού και καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Εικόνες που δεν τιμούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έλλειψη σωστού σχεδιασμού και εκπαιδευτικού προγραμματισμού με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ωρών διδασκαλίας και θύματα τους μικρούς μαθητές.
Δεν πρόκειται όμως απλά και μόνο για αστοχίες και ελλείψεις. Η μεγάλη καθυστέρηση στις προσλήψεις και η εμμονή στην τακτική των προσλήψεων αναπληρωτών τμηματικά -με σημαντική χρονική απόσταση της μιας από την άλλη φάση- δείχνει σαφή πολιτικό σχεδιασμό που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση πόρων με σκοπό την εξασφάλιση περισσότερων θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού κόστους του δημοσίου.
Παράλληλα έτσι, μια ολόκληρη κοινωνία εξοικειώνεται με την περιστασιακή λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, με συμπτύξεις και την ύπαρξη τμημάτων 27-30 παιδιών, με την ανάγκη ακόμη μεγαλύτερης συρρίκνωσης του σχολικού δικτύου, μια που δεν φτάνουν οι εκπαιδευτικοί….
Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας συγκυβέρνησης αποδεικνύουν τη συνέχεια των μνημονιακών πρακτικών της περιστολής δαπανών στον τομέα της εκπαίδευσης που εφήρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και: πάνω από ένας μήνας διδακτικού χρόνου και η ομαλή λειτουργία των σχολείων γίνονται θυσία στον βωμό επιβολής των μνημονιακών περικοπών.    
Η ίδια πρακτική και τακτική εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και στον πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής, ο οποίος συνεχίζει να αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής της Δημόσιας Εκπαίδευσης με την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών και οι όποιες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και την Παράλληλη Στήριξη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.
Οι ευθύνες για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση-παράσταση «όλα βαίνουν καλώς» που συνεχίζεται με πρωταγωνιστές την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο την ίδια. Για εμάς τους/ τις εκπαιδευτικούς η ομαλή λειτουργία των σχολείων και τα χιλιάδες κενά δεν είναι μια απλή «εκκρεμότητα», όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Παιδείας, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του προσθέτοντας ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους μαθητές!!!!
Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα δεν έχουμε δικαίωμα να μένουμε στο ίδιο έργο θεατές παρακολουθώντας απλώς τις εξελίξεις, αλλά έχουμε χρέος και οφείλουμε ως συνδικαλιστικό κίνημα να δράσουμε δυναμικά, συλλογικά και μαζικά για την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.
Απαιτούμε:
Άμεση κάλυψη όλων των κενών
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί”.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα