Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μαγεύει ο αρχαιολογικός θησαυρός στο Π. Λάγος – Ήταν θαμμένος κάτω από χόρτα και σκουπίδια

Κοινοποίηση


-Παρουσία αρκετού κόσμου το πρωί της Κυριακής η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο 
-Προηγήθηκαν εργασίες καθαρισμού της περιοχής που ήταν γεμάτη χόρτα και σκουπίδια 
Την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον αρχαιολογικό χώρο που κρύβει το Πόρτο Λάγος, στον Δήμο Αβδήρων Ξάνθης, είχαν δεκάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. 
Πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό, ιστορίας και πολιτισμού, ο οποίος ωστόσο είχε… θαφτεί κάτω από χόρτα αλλά και πάσης φύσεως σκουπίδια τα οποία απομακρύνθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες, με αποτέλεσμα οι Βυζαντινοί Πόροι κυριολεκτικά να ανακαλυφθούν ξανά. 
Οδηγοί πετούν σκουπίδια! 
Τα μνημεία που μπορεί κανείς σήμερα να διακρίνει ξεκάθαρα, εάν επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο, επί σειρά ετών – σύμφωνα με την Αρχαιολογική Υπηρεσία – ήταν καλυμμένα από πυκνή βλάστηση και ήταν αόρατα για το ευρύ κοινό αλλά και τους ειδικούς. Ωστόσο, φέτος ξεκίνησε πρόγραμμα καθαρισμού και ήπιων παρεμβάσεων με αποτέλεσμα ο χώρος να ξαναγεννηθεί. 
Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και το γνωστό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, μιας και όπως επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της ξενάγησης διερχόμενοι οδηγοί πετούσαν σκουπίδια επιβαρύνοντας την αρχαιολογική περιοχή. 
Πλήθος κόσμου
Την Κυριακή η ΕΦΑ Ξάνθης προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον χώρο, στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με θέμα ««Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» που πραγματοποιείται την εβδομάδα 19 – 25 Οκτωβρίου 2015 με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην παραλιακή περιοχή στο Πόρτο Λάγος με τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν την ξενάγηση μέσα στον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής, όπου δεσπόζουν ακόμη και σήμερα μια αιωνόβια συκιά, αρχαιολογικά μνημεία, ένας ναός αλλά και ενδείξεις για την ύπαρξη πολλών ακόμη αρχαίων. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ήδη προγραμματίζεται η αεροφωτογράφηση των αρχαίων, η αρχιτεκτονική και τοπογραφική αποτύπωσή τους καθώς και η σήμανση του χώρου ώστε να είναι επισκέψιμος και προσιτός προς το κοινό.
Στους παρευρισκόμενους διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτάτων Ξάνθης, την ιστορία της περιοχής καθώς και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης που ολοκληρώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο με την συνδρομή του Δήμου Αβδήρων. 

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα