Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Frontex: Στόχος μας είναι να καταγράψουμε τους πρόσφυγες και όχι να κλείσουμε τα σύνορα

Κοινοποίηση

O στόχος είναι «να καταγράψουμε τους μετανάστες, όχι να κλείσουμε τα σύνορα», δηλώνει ο επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λεγκερί και επαναλαμβάνει ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η φύλαξη των συνόρων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα, η Σένγκεν θα αποτύχει», προειδοποιεί ο κ. Λεγκερί και τονίζει ότι η Τουρκία δεν κάνει αρκετά προκειμένου να ανακόψει το προσφυγικό κύμα.
Αναφέρει ακόμη, ότι η FRONTEX μαζί με την ελληνική ακτοφυλακή διέσωσαν το 2015 περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες στη θάλασσα και τάσσεται υπέρ της εξέλιξής της σε συνοριοφυλακή, η οποία θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κάθε φορά κράτους-μέλους.
Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ, ο επικεφαλής της FRONTEX εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Άγκυρα, δηλώνοντας ευθέως ότι «δεν κάνει αρκετά για να μειώσει το κύμα προς την Ευρώπη». «Αν η ‘Αγκυρα ζητάει μεγάλες παραχωρήσεις, π.χ. στην απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες της, μπορούμε εμείς οι Ευρωπαίοι ως αντάλλαγμα να περιμένουμε περισσότερη προσπάθεια στην φύλαξη των συνόρων». 
Κληθείς να απαντήσει, αν θα πρέπει η FRONTEX να αποκτήσει το δικαίωμα παρέμβασης για να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εν ανάγκη και παρά τη θέληση των κρατών-μελών, ο Φαμπρίς Λεγκερί υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
thestival.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα