Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο κρούσμα λαθροθηρίας στον Έβρο – Βρέθηκε τραυματισμένο σπάνιο πτηνό! (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Ειδικοί επιστήμονες από 5 χώρες κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας και εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν ξανά στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς Συνάντησης Εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας. 
Τα νούμερα δείχνουν πως οι προσπάθειες δεκαετιών για την προστασία του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού φέτος, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο πληθυσμός των Νανοχηνών που έφτασαν στη χώρα μας ήταν τριψήφιος: 112 πουλιά. Ευτυχής συγκυρία ήταν η άφιξη στον Έβρο μέρος του κοπαδιού των Νανοχηνών, μετά από την τρίμηνη παραμονή τους στη λίμνη Κερκίνη.
Θλιβερό γεγονός ήταν ο εντοπισμός μιας τραυματισμένης από σκάγια Βαρβάρας (Tadorna tadorna), είδος πάπιας με απαραγνώριστο πτέρωμα του οποίου η θήρα απαγορεύεται, καθώς χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Το πουλί βρέθηκε ζωντανό εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Δέλτα Έβρου, κατά τη διάρκεια περιήγησης των συμμετεχόντων στη διεθνή συνάντηση, με τη συνοδεία προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το τραυματισμένο πουλί στάλθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν πυροβολημένο, ενώ εμφανής ήταν ο τραυματισμός από σκάγι στο ράμφος. Δίπλα στην τραυματισμένη Βαρβάρα βρέθηκαν άδειοι κάλυκες από φυσίγγια.
«Το περιστατικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς  όπως φαίνεται ακόμα και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής πυροβολούνται προστατευόμενα είδη. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ επικίνδυνο, καθώς στην ίδια περιοχή διαχειμάζει η Νανόχηνα, το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης. Θέτοντας ένα τέτοιο είδος σε κίνδυνο, διακινδυνεύουμε τα αποτελέσματα πολυετών προσπαθειών,  συνεργασίας αλλά και επένδυσης από την Ελλάδα έως  και τη Νορβηγία»,  τονίζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.
Οι ακτινογραφίες που έγιναν στην τραυματισμένη Βαρβάρα, επιβεβαίωσαν πως το πουλί είχε πυροβοληθεί (με λευκά στίγματα φαίνονται τα σκάγια) (φωτ.: Αρχείο ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ).

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα