Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

“Φακέλωμα” στα γκισέ των τραπεζών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ!

Κοινοποίηση


– Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των 500 ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες
– Στόχος η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας
– Μετά την αναφορά του Μάριο Ντράγκι ότι μελετάται απόσυρση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πολλοί πολίτες τα ξέθαψαν από το… στρώμα τους 
Σε πλήρη καταγραφή των στοιχείων και των συναλλαγών όσων ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υποχρεούνται να προχωρούν οι τράπεζες, διασταυρώνοντας μάλιστα τα στοιχεία για τη μετατροπή χαρτονομισμάτων με άλλες συναλλαγές του πελάτη. Στόχος η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγή χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.
Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Η προσέλευση πολιτών στα γκισέ των τραπεζών για να ανταλλάξουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ υπήρξε έντονη μετά τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντάγκι ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή απόσυρση από την αγορά των τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας.
Η σχετική πρόθεση, την οποία προσυπέγραψε στη συνέχεια κι ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, εντάσσεται στην προσπάθεια μείωσης των συναλλαγών με μετρητά και αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Προμήθεια των τραπεζών
Αν και η ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης δεν συνοδεύτηκε από ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, αρκετοί ήταν οι πολίτες στη χώρα που έσπευσαν να βγάλουν τα 500άρικα από τα σεντούκια και τις θυρίδες. Οι περισσότεροι μάλιστα προτίμησαν να σπάσουν τα χαρτονομίσματα σε μικρότερα των 50 ή των 20 και να τα ξαναφυλάξουν στα σπίτια τους ή στα υπόγεια των τραπεζών, αποφεύγοντας να τα καταθέσουν σε λογαριασμό. Η επιβολή προμήθεια ένα τοις χιλίοις επί ποσού που ανταλλάχθηκε ουδόλως πτόησε τους κατόχους τους, παρά την παρότρυνση των τραπεζών να τα καταθέσουν στον λογαριασμό που είχαν ήδη στην τράπεζα, αποφεύγοντας και την καταβολή προμήθειας.
Οι τράπεζες υπεραμύνθηκαν της πολιτικής είσπραξης προμήθειας, αφού όπως υποστηρίζουν η ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων τους υποχρέωσε να διακινούν χρηματοαποστολές με 20 ή 50 ευρώ, που ξεπερνούσαν κατά πολύ τις συνήθεις ανάγκες των καταστημάτων, ειδικά σε περίοδο capital controls.
Κάπως έτσι προκλήθηκε και η παρέμβαση της ΤτΕ, η οποία μέσω της εγκυκλίου που απέστειλε στις τράπεζες, τις καλεί να εφαρμόσουν τα δέοντα περί ξεπλύματος χρήματος. Εν προκειμένω τα δέοντα δεν είναι άλλα από την καταγραφή και την καταχώριση μηχανογραφικά κάθε πράξης ανταλλαγής τραπεζογραμματίων.
Πηγή: Καθημερινή
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα