Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ώρα της Κύπρου! Συνεδρίαση-ορόσημο του Eurogroup για έξοδο από το Μνημόνιο

Κοινοποίηση


– Τρία χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα του Μαρτίου 2013 η Κύπρος χωρίς τα “βαρίδια” του Μνημονίου
– Η Κύπρος καθίσταται η 4η χώρα που εξέρχεται του Μνημονίου και η πιο σταθερή πολιτικά
 – Η Κύπρος άντλησε τα €7,5 δις από τα €10 δισ του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου
– Χάρης Γεωργιάδης: “Δεν θα ζητήσουμε προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης”
– Κύπρος και Πορτογαλία εξήλθαν του Μνημονίου, ενώ εκκρεμούσε μια τελευταία δόση
– Θα υφίστανται ετήσιοι μεταμνημονιακοί έλεγχοι (postp-programme surveillance)
Πραγματοποιείται σήμερα, στις 16:00 ώρα Κύπρου, στις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα σηματοδοτήσει την έξοδο της Κύπρου από το τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, που λήγει επίσημα στις 31 Μαρτίου.
Η Κύπρος γίνεται η τέταρτη χώρα που θα εξέλθει του προγράμματος στήριξης, ύστερα από την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. 
Ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις, η Κύπρος άντλησε τα €7,5 δις από τα €10 δισ του συνολικού χρηματοδοτικού φακέλου.
Η Κύπρος, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, δεν θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης.
Η έξοδος γίνεται ενώ η ένατη αξιολόγηση του προγράμματος και η εκταμίευση της 10ης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης παραμένει σε εκκρεμότητα, λόγω της μη συμμόρφωσης με το τελευταίο προαπαιτούμενο, που ήταν η έγκριση της νομοθεσίας για την ίδρυση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ιδιωτικού δικαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta. Το ίδιο ίσχυσε και για την Πορτογαλία, η οποία εξήλθε του μνημονίου αφήνοντας πίσω μία δόση.
Με την ολοκλήρωση του μνημονίου, και με βάση τους ενισχυμένους κανόνες εποπτείας, θα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο οι μεταμνημονιακοί έλεγχοι (postp-programme surveillance), οι οποίοι θα συνεχιστούν μέχρι την εξόφληση του 75% του χρέους.
newsit.com.cy
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα