Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μέρκελ προς Ελλάδα: Κρατήστε 50.000 πρόσφυγες κι εμείς θα σας βοηθήσουμε

Κοινοποίηση


– Να επιταχύνει τους ρυθμούς για να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες όπως έχει υποσχεθεί ζητά από την Ελλάδα η Άνγκελα Μέρκελ
– “Ξέρω ότι ο Τσίπρας θέλει να το κάνει αλλά χρειάζεται η βοήθειά μας”, λέει
– “Η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί με ταχύτητα φωτός” λέει η καγκελάριος της Γερμανίας
– Γερμανός υπουργός Εσωτερικών: Η Ελλάδα έχει δεχτεί μόνο 25.000 πρόσφυγες
Την ώρα που η Αυστρία κι άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία έχουν κλείσει τα σύνορά τους, την ώρα που η Ουγγαρία ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (07.03.2016) η Άνγκελα Μέρκελ στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Bild am Sontag.
Και όχι μόνο στέλνει μηνύματα, αλλά μαλώνει και την Αθήνα λέγοντας πως «αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015». Και μετά, στέλνει το… μήνυμα: «Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση». Ζητά όμως και να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που πρέπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καλείται άλλωστε να… ισορροπήσει σε δυο βάρκες: και να φανεί πως προσπαθεί να επιλύσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και να “αποκρούσει” τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της Γερμανίας μετά την είσοδο περισσότερων από ένα εκατομμύριο προσφύγων το 2015.
«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης», αναφέρει η Μέρκελ.
Τόνισε επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους, να κλείσουν δηλαδή τα σύνορά τους και να καταργήσουν με το έτσι θέλω τις αποφάσεις της Ε.Ε. και τη συνθήκη Σένγκεν.
Όλα αυτά την ώρα που τις απόψεις της Μέρκελ δεν… ενστερνίζονται άλλοι Γερμανοί πολιτικοί. Ο Βαυαρός σύμμαχός της, Χορστ Ζεεχόφερ, υποστηρίζει ότι η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της. «Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων» δήλωσε στο περιοδικό “Der Spiegel.”
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Μέρκελ, Τόμας ντε Μεζιέρ, εκτιμά ότι οι 25.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν είναι «αθέμιτη επιβάρυνση». Και ζητά, όπως κι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί, διευκολύνσεις της Τουρκίας στο προσφυγικό.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κάνει λόγο για μια «αξιοπρόσεκτη» ανθρωπιστική προσφορά της Άγκυρας στο προσφυγικό και επισημαίνει ότι θα πρέπει η ΕΕ να παίρνει άμεσα πρόσφυγες από την Τουρκία. Αντιθέτως, απορρίπτει την ιδέα να παραλαμβάνει η Γερμανία πρόσφυγες από την Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι η χώρα «βρίσκεται σε μια δύσκολή κατάσταση», εκφράζει την άποψη ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει 11 εκατομμύρια κατοίκους και «έχουν έρθει τώρα περίπου 25.000 πρόσφυγες». Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, αν λάβει κανείς υπόψη τη βοήθεια που παρείχαν στην Ελλάδα άλλα κράτη, τότε δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «αθέμιτη επιβάρυνση».
Την αναγκαιότητα παραχωρήσεων προς την Άγκυρα προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση μαζί της στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Δευτέρα για κοινή στρατηγική διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης υποστηρίζουν Γερμανοί πολιτικοί.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Μέρκελ, Γκίντερ Έτινγκερ, υποστήριξε μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει πλήρως την κάλυψη των εξόδων για τη στέγαση και τροφοδοσία των προσφύγων στην Τουρκία, τα οποία υπολογίζει στα 6 με 7 δισ. ευρώ το χρόνο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητά μια ρύθμιση για τους πρόσφυγες από το Χαλέπι που βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Όπως υποστηρίζει σε συνέντευξή του στον εκδοτικό όμιλο FUNKE, οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να μεταφερθούν από εκεί στην Ευρώπη και να κατανεμηθούν στη συνέχεια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / newsit.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα