Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόσφυγες περνούν χέρι – χέρι ποτάμι στα σύνορα (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση


– Με συνθήματα “ανοίξτε τα σύνορα” και “θέλουμε να φύγουμε”, πρόσφυγες ξεκίνησαν το πρωί από την Ειδομένη
– Πάνω από 1.000 άτομα έχουν περάσει -μέχρι στιγμής-τον χείμαρρο δίπλα στα σύνορα με την πΓΔΜ
– Ένα χαρτί που έκανε λόγο για “εικονικά κλειστά σύνορα” ξεσήκωσε τους απελπισμένους πρόσφυγες
-«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», λέέι ο Άμερ από τη Συρία
– “Η εκκένωση της Ειδομένης πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, για να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι αξιοπρεπώς” τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας στους Financial Times
Άφησαν πίσω τον λασπότοπο της Ειδομένης και με περισσή θέληση, δύναμη και αξιοπρέπεια προχωρούν με πείσμα προς την ΠΓΔΜ. Με τα μωρά στα χέρια, φορτωμένοι τα λιγοστά τους υπάρχοντα πασχίζουν να περάσουν τα σύνορα διεκδικώντας το δικαίωμά τους για μια καλύτερη ζωή.
 Πάνω από 1.000 πρόσφυγες έχουν περάσει -μέχρι στιγμής-το χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό, ενώ συνεχώς φτάνουν κατά διαστήματα νέες ομάδες.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, με τα λιγοστά υπάρχοντά τους ανά χείρας περνούν μέσα από τα παγωμένα νερά προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είχε σταματήσει αίφνης στην Ειδομένη, εδώ και αρκετές ημέρες.
Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα.
Φωνάζοντας συνθήματα «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε να φύγουμε», η ομάδα των προσφύγων, κατευθύνθηκε στο χωριό της Ειδομένης και στη συνέχεια, από αγροτικούς δρόμους, βρέθηκε στο χωριό Χαμηλό.
Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.
Ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά χθες το βράδυ, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι.
«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγεί πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.
Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα