Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σαλπάρουν οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ: Δόθηκε το “πράσινο φως” για δράση σε όλο το μήκος του Αιγαίου

Κοινοποίηση


– Ξεκινούν οι νατοϊκές επιχειρήσεις, ενώ περιπολίες θα γίνονται και στα τουρκικά ύδατα παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας
– Το προσχέδιο που ορίζει περιοχές στις οποίες θα μεταβούν τα νατοϊκά πλοία σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγαίου
– Το σχέδιο των 17 σημείων που είδε το “φως” της δημοσιότητας δεν κατατέθηκε στην Στρατιωτική Επιτροπή
– Τα ΝΑΤΟΪκά πλοία δεν θα χρειάζονται άδεια κάθε φορά για να μπουν στα χωρικά ύδατα
– Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ για τη διαρροή απόρρητου εγγράφου!
– Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο μισό Αιγαίο!
– Σε αμφισβήτηση και ο εθνικός εναέριος χώρος των δέκα μιλίων αλλά και απαίτηση να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας
Πρόταση να παρασχεθεί μόνιμη διπλωματική άδεια στα πλοία του ΝΑΤΟ για να εισέρχονται στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας, προωθείται για συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr.
Η πρόταση αυτή συντάχθηκε μετά τις επαφές που έκανε ο Γερμανός τακτικός διοικητής της SNMG2 στην Άγκυρα και την Αθήνα, και αφορά στον ορισμό των περιοχών δράσης των ΝΑΤOϊκών πλοίων. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν γίνει δεκτές οι τουρκικές αξιώσεις να μην μπαίνουν τα ΝΑΤΟΪκά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα ή να περιοριστούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή. 
Η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα επιχείρησε να μπλοκάρει την αποστολή, αποφεύγοντας να δώσει διπλωματική άδεια στο γερμανικό πλοίο ΒΟΝΝ για να εκτελέσει δοκιμαστικό πλου στην περιοχή της Λέσβου εντός ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων. Αποτέλεσμα ήταν να απαιτήσει ο Γερμανός υποναύαρχος να πετάξει με ελικόπτερο από τα τουρκικά χωρικά ύδατα προς την Άγκυρα, για διαβουλεύσεις.
Μπροστά στον κίνδυνο να δυναμιτιστεί η όλη ΝΑΤΟϊκή δράση, και έχοντας πληροφορίες για τις τουρκικές αξιώσεις όπως είχαν διατυπωθεί στο SHAPE (και όχι στην Στρατιωτική Επιτροπή όμως αναφέριε σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής), ο Γερμανός υποναύαρχος έκανε κύκλο επαφών σε Άγκυρα και Αθήνα για να καταλήξει σε συνεργασία με τον Chief of Staff (COS) της NATO Maritime Command (MARCOM), Rear Admiral Giorgio Lazio, να υποβληθεί ένα σχέδιο που να καλύπτει τις ανάγκες των ΝΑΤΟϊκών πλοίων να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, υπάρχει ήδη προσχέδιο πάνω στο οποίο θα κληθεί να αποφασίσει η Στρατιωτική Επιτροπή, το οποίο ορίζει περιοχές δράσης των πλοίων σε όλο το μήκος του Ανατολικού Αιγάιου. Προβλέπεται δηλαδή ότι τα πλοία θα δραστηριοποιηθούν σε όλη τη συνοριογραμμή, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και της Ελλάδας, κάτι που η Τουρκία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να αποφύγει. Η τουρκική προσπάθεια ήταν να επικεντρωθεί η ΝΑΤΟϊκή δράση μόνο σε μια περιοχή, σε αυτήν της Λέσβου, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν πολλά πλοία του ΝΑΤΟ για να καλύψουν τις ανάγκες. 
Τα ΝΑΤΟΪκά πλοία δεν θα χρειάζονται άδεια κάθε φορά για να μπουν στα χωρικά ύδατα, καθώς το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση, αλλά για δράση.
Σε αυτό συγκλίνει και η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ  Στόλντεμπεργκ ο οποίος ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν αποφάσεις για την ανάπτυξη των νατοϊκών πλοίων και  περιλαμβάνουν δράση στα τουρκικά χωρικά ύδατα,παρά τις αντιρρήσεις της Άγκυρας. Διαβάστε στο onalert.gr το σχέδιο των 17 σημείων που δεν κατατέθηκε ποτέ στην Στρατιωτική Επιτροπή! 
Το απόρρητο έγγραφο με τις απίστευτες απαιτήσεις της Τουρκίας
Ένα απόρρητο έγγραφο που είδε το “φως” της δημοσιότητας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εντονότατη δυσφορία στους κόλπους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το συγκεκριμένο έγγραφο, που αποκαλύπτει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, κατέθεσε ο Τούρκος στρατηγός, Ethem Buyukisik, στην Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ και είναι ενδεικτικό της άκρως επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας για το Αιγαίο, με απαιτήσεις που είναι τουλάχιστον προκλητικές!
“Δεν το διαπραγματευτήκαμε καν” λέει το ΥΠΕΞ
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών ασκεί έντονη κριτική για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε το επίμαχο έγγραφο, κάνοντας μάλιστα λόγο για κύκλους που θέλουν να υπονομεύσουν την εθνική προσπάθεια. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
“Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016, που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης”.
newsit.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα