Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έρχεται η σιδηροδρομική σύνδεση Τουρκίας – Θράκης! Συμφώνησαν Τσίπρας και Νταβούτογλου

Κοινοποίηση

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας»

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, οι εργασίες του οποίου έχουν καθοριστική σημασία για τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Κατά τη λήξη του συνεδρίου, υπεγράφησαν από εκπροσώπους της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, ενώ οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου συνυπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν.

Αιγαίο, Κυπριακό και προσφυγικό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων Τσίπρα Νταβούτογλου«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Συμβουλίου.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή και το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι τα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Είμαστε εδώ για να λύσουμε ένα πρόβλημα που αφορά σε εμάς και στις δικές μας αξίες» υπογράμμισε και τόνισε ότι «δεν θα μας επιβάλει κανείς τη λύση, εμείς ξέρουμε πώς πρέπει να λυθεί το πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σημαντικό ότι υπάρχει βούληση να αντιμετωπιστεί από κοινού το προσφυγικό και τόνισε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., αλλά φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. «Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους, ωστόσο δεν θα δεχτούν μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ των δύο χωρών, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου για μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία.

Σημείωσε πως Αθήνα και Άγκυρα προωθούν από κοινού ένα κανάλι νόμιμης μετανάστευσης στην Ευρώπη για τους ανθρώπους που πραγματικά δικαιούνται άσυλο, και εκτίμησε ότι το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο επανεισδοχής θα αποθαρρύνει τους οικονομικούς μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Το πρωτόκολλο «δίνει ένα μήνυμα σε μετανάστες που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολιτική βούληση ούτε η δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη -αυτή είναι η πραγματικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε ως ενδιαφέρουσα την πρόταση του Τούρκου πρωθυπουργού στη Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι η βασική αρχή είναι να χτυπηθεί το μοντέλο της διακίνησης.

«Σε ό, τι αφορά στην ηθική της πλευρά, η πρόταση λέει να αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της παράνομης διακίνησης και να ανοίξουμε μία νόμιμη οδό, ζητώντας άσυλο εδώ στην Τουρκία και να περνά από εδώ αριθμός προσφύγων στην Ευρώπη» εξήγησε και εκτίμησε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην επόμενη Σύνοδο να «πάρουμε οριστικές αποφάσεις».

Υπογράμμισε μάλιστα και την ανάγκη εκμετάλλευσης των υψηλής τεχνολογίας συστημάτων που διαθέτουν οι δύο χώρες «στο πλαίσιο της κούρσας εξοπλισμών των προηγούμενων ετών».

Κυπριακό, παραβιάσεις στο Αιγαίο και διασυνοριακές «γέφυρες»
Στη συνάντηση εξετάστηκε το Κυπριακό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τέθηκε και το ζήτημα των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου που, όπως σημείωσε, αυξήθηκαν όπως και οι εμπλοκές.

 «Ζούμε σε μία περίοδο που στον βορρά έχουμε μία θερμή κατάσταση στον νότο μια κατάσταση εύθραυστη το Αιγαίο πρέπει να διατηρηθεί μία θάλασσα ειρήνης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα όσα συμφωνήθηκαν και στις σημαντικές προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας, τη μεγάλη σημασία στον τουρισμό, ενώ ανακοίνωσε την αεροπορική σύνδεση Αθήνας-Άγκυρας.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη ανάπτυξης συνεργασίας σιδηροδρομικών συνδέσεων, και να αναπτύξουμε υπερταχεία που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, συμφωνήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα στον Έβρο και κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Νταβούτογλου: «Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»
Το προσφυγικό αλλά και θέματα διμερούς συνεργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών

Όπως τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, συζητήθηκε η βελτίωση της θαλάσσιας και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ πόλεων των δύο χωρών. Αποκάλυψε επίσης ότι σχεδιάζεται αεροπορική σύνδεση Άγκυρας-Αθήνας, αλλά και η κατασκευή υπερταχείας που θα συνδέει την Κωνσταντινούπολη με την Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, στάθηκε στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, ενώ εξήγησε ότι τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και σε δυνατότητες επενδύσεων.

Ελλάδα και Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να μην υπάρχουν άλλα θύματα στο Αιγαίο.

Παράλληλα, όπως είπε, Αιγαίο και Κυπριακό βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας
Το συμβούλιο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που ακολούθησε (σ.σ.: στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics), έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο βαθύτατης κρίσης της ελληνικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Σμύρνη ολοκληρώνεται στις 20.00 με δείπνο από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης και την Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Σε αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Νταβούτογλου θα δώσει στον κ. Τσίπρα ως αναμνηστικό δώρο της επίσκεψής του ένα… μπουζούκι

Στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Ν. Κοτζιάς, Π. Σκουρλέτης Θ. Δρίτσας, Ν. Τόσκας, Γ. Μουζάλας, Ε. Κουντουρά, Ο. Γεροβασίλη, Γ. Αμανατίδης και Δ. Μάρδας.
zougla.gr

ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα