Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Ξάνθης: ΖΗΤΩ Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ”

Κοινοποίηση

ΖΗΤΩ Η “ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ” (;)ή αλλιώς πώς θα καταλήξουμε να ΜΗ λέμε: ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΑΣ ΤΟ ΧΑΛΙ!
Την Παρασκευή  11 Μάρτη ο εμπορικός σύλλογος Ξάνθης και η τοπική δημοτική αρχή οργανώνουν άλλη μια άθλια εμπορική φιέστα με τον τίτλο «Λευκή νύχτα, νύχτα φωτός» επιβάλλοντας την παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων ως τις 12 το βράδυ! Ουσιαστικά, στο όνομα της «τόνωσης της τοπικής αγοράς» επιβάλλουν σε εκατοντάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες από τον χώρο του εμπορίου ωράρια-λάστιχο βάζοντας χέρι  στα εργασιακά δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο. Είναι άλλωστε  γνωστό σε όλους και όλες ότι αυτές οι πρωτοβουλίες των εργοδοτών είναι εξόφθαλμα παράνομες,  χωρίς να δηλώνονται καν στην επιθεώρηση εργασίας οι υπερωρίες των εργαζόμενων…
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι περίφημες λευκές ή κόκκινες νύχτες των εργοδοτών του εμπορίου ανά την Ελλάδα (με πρόσφατα παραδείγματα το Μαρούσι, την Κομοτηνή, τη Καλαμάτα, τη Λιβαδειά, τη Θέρμη Θες/νίκης κ.α.) πάνε χέρι-χέρι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αν πριν 2 χρόνια οι «Λευκές Νύχτες» παρουσιάστηκαν ως «εξαιρέσεις», αντιλαμβανόμαστε  ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»! Το ίδιο συνέβη και πριν χρόνια με την ελαστικοποίηση του ωραρίου, το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την μεθοδευμένη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας μέσα από την εφαρμογή των «8 εργάσιμων Κυριακών», το ίδιο κάνουν και με τις «Λευκές Νύχτες» παραχωρώντας στους εργοδότες και τους δημάρχους το δικαίωμα να οργανώνουν κατά το δοκούν τέτοιες φιέστες. Είμαστε διατεθειμένοι να συνηθίσουμε σε όλα αυτά και να παραχωρήσουμε Κυριακές, αργίες και νύχτες στις ορέξεις των εργοδοτών;
Για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, όλα αυτά τα εμπορικά events των εργοδοτών δεν έχουν καθόλου πλάκα, δεν περιέχουν κανένα ενδιαφέρον και κανένα όφελος. Αντίθετα, αποτελούν την συνέχεια στο αδιάκοπο ποδοπάτημα των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας: λουκέτα και απολύσεις, μισθοί πείνας, απλήρωτη εργασία για πολλούς μήνες, ελαστικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά ακόμα και τις Κυριακές, εργοδοτική τρομοκρατία, ατομικές συμβάσεις… Και η δημιουργία εορταστικού κλίματος πάνω στις συνθήκες αυτές, αποκαλύπτουν το πραγματικό ποιόν όλων αυτών που τις οργανώνουν/προπαγανδίζουν/στηρίζουν, που συνειδητά ή ασυνείδητα συμβάλλουν στη γενίκευση και το βάθεμά τους. Βέβαια, ότι όνομα κι αν δώσουν στα εμπορικά events τους, όσο κι αν θέλουν να εκμεταλλευτούν εμπορικά μια σειρά «γιορτών», δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε τα δικαιώματα και τον ελεύθερο χρόνο μας στα χέρια των εργοδοτών για τα να κάνουν ότι θέλουν!
Καλούμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες  ν’ αντισταθούν στην εφαρμογή των «Λευκών Νυχτών» και σε κάθε εργοδοτικό τσαμπουκά που επιβάλλει με το έτσι-θέλω τις ορέξεις του. Να καταγγείλουν ανοιχτά αυτές τις μεθοδεύσεις στους κατοίκους της Ξάνθης (και όχι μόνο) ζητώντας την έμπρακτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους. Μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς να μετατρέψουμε τον φόβο και την αγανάκτηση σε συλλογική διεκδίκηση.
Καλούμε σωματεία, συνελεύσεις, συλλογικότητες που δρουν στη Ξάνθη  αλλά και σε κάθε γειτονιά να αντισταθούν στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την εφαρμογή του εργασιακού μεσαίωνα. Να ενισχύσουμε την ταξική αλληλεγγύη μέσα στους κόλπους των εργαζομένων και των ανέργων.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα