Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Επιτήδειοι επιχειρούν να αρπάξουν λεφτά στην Ξάνθη με το γνωστό… τηλεφωνικό κόλπο!

Κοινοποίηση


-Χτυπά το τηλέφωνο και μια γυναίκα κλαίει και ζητά βοήθεια 
-Προσπαθούν να πείσουν ανυποψίαστους πολίτες ώστε να τους αρπάξουν χρήματα 
Χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες επιχειρούν να αρπάξουν επιτήδειοι στην Ξάνθη επικαλούμενοι ψέματα μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. 
Πρόκειται για μια τακτική που τελευταία χρησιμοποιούν αρκετοί απατεώνες και έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην περιοχή, ενώ οι Αστυνομικές Αρχές της Περιφέρειας ΑΜΘ ανά τακτά διαστήματα εκδίδουν οδηγίες-συμβουλές προς τους πολίτες για να μην πέφτουν θύματα ενώ έχουν γίνει και σχετικές συλλήψεις. 




Ζητούν βοήθεια!
Μόνο τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή έχουν καταγραφεί δεκάδες αντίστοιχα τηλεφωνήματα ενώ ήδη αρκετοί πολίτες έσπευσαν να καταγγείλουν το συμβάν στην Αστυνομία είτε να το γνωστοποιήσουν στο διαδίκτυο. 
Οι δράστες αρχικά προσεγγίζουν τα θύματά τους τηλεφωνικά επικαλούμενοι προβλήματα υγείας ή ατυχήματα, παριστάνοντας συγγενικά πρόσωπα των υποψήφιων θυμάτων τους και ζητούν χρήματα.
“Χθες στις 00:00 περίπου τηλεφώνησαν σπίτι μου με μία κοπέλα να κλαίει και να φωνάζει “μαμά έχω τρακάρει”, χωρίς καν να προλάβει να ακούσει αν η φωνή που το σήκωσε είναι γυναικεία ή όχι. Η μαμά μου ρωτούσε συνεχώς ποια είναι μέχρι που της είπε ένα άκυρο όνομα και το έκλεισε” αναφέρει μεταξύ άλλων κάτοικος της περιοχής που επέλεξε να γνωστοποιήσει την εμπειρία της στο διαδίκτυο ώστε να προειδοποιήσει και άλλους πολίτες. 
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι επιτήδειοι παριστάνουν ακόμη και τους Αστυνομικούς ή τους δικηγόρους. Οι Αρχές εφιστούν την προσοχή των πολιτών ώστε να μην πείθονται και να φυσικά να μην καταβάλουν χρήματα σε αγνώστους.
Συμβουλές από την Αστυνομία
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα