Κυριακή, 10 Μαρτίου, 2024

Δέλτα του Έβρου, μια μοναδική πηγή ζωής στην Ελλάδα

Κοινοποίηση


Ένα μέρος διαφορετικό, πλούσιο, γεμάτο ζωή, χλωρίδα και πανίδα. Ένα ταξίδι που γεμίζει τον επισκέπτη εικόνες από μια Ελλάδα όμορφη, άγρια και σπάνια ταυτόχρονα.
Ο Έβρος είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν την φύση και θέλουν να γίνονται έναν με αυτήν στα ταξίδια τους. Έχοντας αεροδρόμιο στην Αλεξανδρούπολη για όσους δεν αγαπούν τα μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο ενδείκνυται για να γνωρίσετε ένα άλλο μέρος της Ελλάδας, πλούσιο σε ζωή και σπάνια ομορφιά.
Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο άγρια ζώα και η αξία του είναι πολύ μεγάλη για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο. Σε αυτή τη βορειοανατολική γωνιά της Ελλάδας, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, που συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων βιοτόπων της Ευρώπης.
Η συνολική του έκταση είναι 200.000 στρέμματα εκ των οποίων τα 95.000 είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που ζουν εκεί. Υγρά λιβάδια, παραποτάμια δάση και λιμνοθάλασσες συνθέτουν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, ένα σπάνιο τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες. Πολλά πουλιά βρίσκουν τροφή και καταφύγιο στο Δέλτα του Έβρου και οι τυχεροί έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν τα όμορφα φλαμίνγκο.
Ειπλέον, ο υγροβιότοπος του Δέλτα Έβρου φιλοξενεί πάνω από 40 είδη θηλαστικών, αλλά και πάνω από 300 είδη φυτών. Στις υδάτινες εκτάσεις του ζουν 46 είδη ψαριών. Η περιοχή μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τοπική κοινωνία λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, τη γεωργία, την αναψυχή, το κλίμα και τις επιστήμες. Πολύ σημαντική βέβαια είναι η προστασία, η διαχείριση και η προώθηση του υγροτόπου του Δέλτα Έβρου, θέματα με τα οποία ασχολείται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.
Περίπου η μισή έκταση του υγροτόπου αποτελεί την Προστατευόμενη Περιοχή και είναι ένας πραγματικός παράδεισος για τους φυσιολάτρες, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες και γονείς που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με το θαύμα της φύσης.
Αν σκοπεύετε να κάνετε ένα διαφορετικό ταξίδι στη Βόρεια Ελλάδα, να γνωρίσετε ενδιαφέρουσες πτυχές της περιοχής και να γεμίσετε εικόνες που θα μείνουν αναλλοίωτες στη μνήμη σας, τότε αξίζει να κατευθυνθείτε προς το Δέλτα του Έβρου. Αν δεν έχετε επισκεφθεί ξανά την Αλεξανδρούπολη είναι μια ευκαιρία να την χρησιμοποιήσετε ως ορμητήριο και να εξερευνήσετε και όλη την γύρω περιοχή με τα όμορφα τοπία και μέρη… 


ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα