Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Κάλεσμα από την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία το Σάββατο στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ-ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΡΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 19/3 ΣΤΙΣ 12:00 Π.Μ. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Οι άνθρωποι που έρχονται από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή είναι άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη δυστυχία, άνθρωποι γεμάτοι θλίψη και αγωνία για το μέλλον, άνθρωποι που αναζητούν ένα ασφαλές μέρος γι αυτούς και τα παιδιά τους.
Και απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης απαντούν με αυταρχισμό, κλειστά σύνορα, φράχτες και στρατούς. Η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε ένα απέραντο φρούριο που καταπατά δικαιώματα και αρνείται κάθε έννοια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Σ΄ αυτή το πλαίσιο η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση υπεράνω των δυνάμεων της προτάσσοντας όμως το δίκαιο της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατη αξία. Οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα αλλά και όλοι όσοι θα φτάσουν το επόμενο διάστημα είναι εγκλωβισμένοι σε ένα τόπο από τον οποίο διακαώς επιθυμούν να φύγουν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον όπως φάνηκε και από την πρόσφατη προσπάθεια να περάσουν ένα ποτάμι για να καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα προς τη FYROM. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχοντας αντικρίσει χιλιάδες φορές το θάνατο δεν τον υπολογίζουν πια στην προσπάθεια τους να αναζητήσουν ασφάλεια , να αναζητήσουν ένα μέρος όπου θα μπορούν να ζήσουν.
Η σύγκρουση που διεξάγεται λοιπόν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι σύγκρουση μεταξύ ζωής και θανάτου. Ο ελληνικός λαός απέδειξε με το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που δημιούργησε πως επέλεξε να είναι δύναμη ζωής. Οι χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά από τα νησιά του Αιγαίου ως την Ειδομένη και τα κέντρα φιλοξενίας προσφέρουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι το δικό μας όπλο απέναντι στους φράχτες, στους στρατούς και στις πολιτικές μίσους και του ρατσισμού.
Οφείλουμε να  παλέψουμε το κύμα αυτό της αλληλεγγύης να μεγαλώσει και να γίνει και ένα πανευρωπαϊκό κίνημα που θα διεκδικεί να πέσουν οι φράχτες να ανοίξουν παντού ασφαλείς δίοδοι για να ταξιδεύουν οι άνθρωποι να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Διεκδικούμε να μη γίνει η Ελλάδα αποθήκη που θα στοιβάζονται ανθρώπινες ψυχές αλλά να εντείνουμε την προσπάθεια τόσο να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης όσο και η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να αναζητήσουν μια νέα πατρίδα.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΡΑΧΤΕΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΔΙΟΔΟΙ
θέλω να γυρίσω στην πατρίδα,
αλλά η πατρίδα είναι το στόμα ενός καρχαρία
πατρίδα είναι η κάνη ενός όπλου
και κανένας δε θα άφηνε την πατρίδα
εκτός αν η πατρίδα σε κυνηγούσε μέχρι τις ακτές
εκτός αν η πατρίδα σού έλεγε να τρέξεις πιο γρήγορα
να αφήσεις πίσω τα ρούχα σου
να συρθείς στην έρημο
να κολυμπήσεις ωκεανούς
να πνιγείς
να σωθείς
να πεινάσεις
να εκλιπαρήσεις
να ξεχάσεις την υπερηφάνεια
η επιβίωσή σου είναι πιο σημαντική.
Ουρσάν Σαϊρ “Πατρίδα”
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα