Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Κατέφτασαν οι λευκοί πελαργοί στην Ξάνθη – Στο Π. Εράσμιο το πρώτο ζευγάρι σε φωλιά

Κοινοποίηση


Ο ερχομός της άνοιξης είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο!
Παρά την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, οι πρώτοι Λευκοί  Πελαργοί κατέφθασαν στην περιοχή, καταλαμβάνοντας  ήδη τις φωλιές τους από το 1ο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Την  τιμητική τους είχαν τα Βαφέϊκα, η Γενισσέα, το Μυρωδάτο, η Ποταμιά, η Νέα Κεσσάνη, το Σέλινο, το Άβατο, η Ηλιόπετρα, οι Τοξότες και το Τύμπανο από την ΠΕ Ξάνθης, καθώς και ο Παράδεισος από την ΠΕ Καβάλας. Μάλιστα στις 14/03 καταγράφηκε και το 1ο ζευγάρι σε φωλιά στο Παλιό Εράσμιο Ξάνθης!

Μέσα σε διάστημα  10 ημερών περίπου ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού και τοποθέτησης νέων καλαθιών

Όπως κάθε χρόνο όμως, έτσι και φέτος, το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας ολοκλήρωσε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, τον έλεγχο της κατάστασης των  πελαργοφωλιών στην ευρύτερη περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, από το 2012. 
“Μπορεί ο χειμώνας στην περιοχή μας να μην ήταν ιδιαίτερα βαρύς, σίγουρα όμως άφησε τα σημάδια του σε πολλές φωλιές, οι οποίες έχριζαν άμεσης επιδιόρθωσης” αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Φορέας, τονίζοντας πως “σε συνέχεια της άριστης συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 επεμβάσεις σε φωλιές της ΠΕ Ξάνθης. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, παραδόθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ οι σχετικοί πίνακες με τις προβληματικές περιπτώσεις. Μέσα σε διάστημα  10 ημερών περίπου ολοκληρώθηκαν οι  εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης, καθαρισμού και τοποθέτησης νέων καλαθιών.  Σκοπός των ενεργειών αυτών είναι τόσο η προστασία του ηλεκτρικού δικτύου, όσο και η ασφαλής αναπαραγωγική διαδικασία των πελαργών”. 

Τις επόμενες μέρες θα γεμίσουν και οι υπόλοιπες φωλιές από τους «κουρασμένους ταξιδιώτες» που επιστρέφουν


Για πρώτη φορά φέτος, επιδιώχθηκε και η συνεργασία με τους ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας και Χρυσούπολης, πραγματοποιώντας 5 επεμβάσεις στην ΠΕ Καβάλας με τοποθέτηση και συντήρηση καλαθιών.
Ο Φορέας Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά τους ΔΕΔΔΗΕ Ξάνθης, Καβάλας και Χρυσούπολης για την καταλυτικής σημασίας συμμετοχή τους στο πρόγραμμα παρακολούθησης του Λευκού Πελαργού στο ΕΠΑΜΑΘ.
Τις επόμενες μέρες θα γεμίσουν και οι υπόλοιπες φωλιές από τους «κουρασμένους ταξιδιώτες» που επιστρέφουν στην πατρίδα τους, με σκοπό να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Για τον λόγο αυτό, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας καλεί τους κατοίκους των οικισμών που φιλοξενούν ζευγάρια πελαργών, να περισυλλέγουν υπολείμματα από πλαστικά σακιά, πετονιές, δίχτυα κλπ.  Υλικά τα οποία μεταφέρουν πολλές φορές τα πουλιά κατά την επιδιόρθωση των φωλιών τους, αγνοώντας την επικινδυνότητα αυτών, καθώς δημιουργούν μη αναστρέψιμες βλάβες στους νεοσσούς.
“Η συμβολή των κατοίκων στη συλλογή πληροφοριών και δράσεων που αφορούν τους πελαργούς της περιοχής μας, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας για τον Φορέα Διαχείρισης και για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 25410-96646 και το email:sasam@fd-nestosvistonis.gr, για οποιαδήποτε παρατήρηση, καταγραφή ή πρόβλημα αφορά τους πελαργούς μας. Ευχόμαστε καλές αφίξεις, καλή και ασφαλή αναπαραγωγική περίοδο!” καταλήγει η ίδια ανακοίνωση. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα