Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Καθιστική ζωή: Κίνδυνος για όσους κάθονται πάνω από τρεις ώρες την ημέρα

Κοινοποίηση

Η καθιστική ζωή για πάνω από τρεις ώρες τη μέρα ευθύνεται για το 3,8% όλων των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτιμά ότι αν η καθιστική ζωή, στο σπίτι, στη δουλειά ή κατά τις ώρες αναψυχής, μειωθεί σε λιγότερες από τρεις ώρες καθημερινά, τότε το προσδόκμο ζωής ενός ανθρώπου θα αυξηθεί κατά 0,2 χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λεάντρο Ρεζέντε του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “American Journal of Preventive Medicine”, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) μελέτες από 54 χώρες σχετικά με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων και, στη συνέχεια, συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με στατιστικές για τους θανάτους.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρδιαγγειακή ή άλλη). Υπολογίσθηκε ότι περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% των συνολικών) στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετισθούν με το καθισιό.
Η επίπτωση της καθιστικής ζωής είναι πιο θανατηφόρα κατά σειρά στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, στην Ευρώπη, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Αμερική και στη νότια Ασία.
Οι επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο ακόμη και η περιοδική σωματική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει και να εξουδετερώσει τις αρνητικές για το σώμα συνέπειες του παρατεταμένου καθισιού.
Αντίθετα, αυτό που η νέα έρευνα δείχνει αδιαμφισβήτητα, είναι ότι αν το καθισιό μειωθεί, τότε τα οφέλη για την υγεία είναι δεδομένα. Μία μείωση 30 λεπτών κατά μέσο όρο στην καθημερινή καθιστική ζωή, μειώνει αισθητά την θνησιμότητα, ενώ αν η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη (π.χ. δύο ώρες λιγότερο καθισιό), τότε παρατηρούνται τρεις φορές λιγότεροι θάνατοι σε σχέση με την 30λεπτη μείωση.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα