Header Ads

kotakkis

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Δημάρχου Ξάνθης για το μεταναστευτικό και ανταλλαγή πυρών!


Κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο ξέσπασε με αφορμή δηλώσεις του δεύτερου στον Τύπο για το μεταναστευτικό. 

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί τον Δήμαρχο για “ακραία και μισαλλόδοξη ρητορική και επιχειρήματα” ενώ τον χαρακτηρίζει “κατώτερο των περιστάσεων και πολιτικά επικίνδυνο”. 

 Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα Εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο ο κος Δημαρχόπουλος φερόταν να δήλωσε πως “Μας ζητάνε σπίτια, ξενοδοχεία και πάσης φύσεως κατάλυμα, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης, τα οποία δεν διαθέτουμε και φυσικά κάνουμε αγώνα για να το αποφύγουμε, λόγω της εθνικής κρισιμότητας και των πιθανών προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με την εγκατάσταση χιλιάδων αλλόθρησκων μεταναστών κοντά στα σύνορα και δίπλα στα σπίτια μας.” 

Απαντώντας ο Δήμαρχος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βιάστηκε να του επιτεθεί, λέγοντας πως “ένας δημοσιογράφος έγραψε κάτι από κεκτημένη ταχύτητα και το ανακάλεσε” ενώ παράλληλα κάνει λόγο για παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. 


Η Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 
«Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι υπόθεση όλων μας»

Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση. Οι πόλεμοι και οι σφαγές στην Μέση Ανατολή έχουν ξεριζώσει από τις πατρίδες τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ευρώπη ελπίζοντας σε μια ζωή μακριά από τις σφαίρες και τους βομβαρδισμούς.

Απέναντι στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην σύγχρονη ιστορία της, αυτή τη στιγμή συγκρούονται δύο πραγματικότητες. Από την μία πλευρά ένα πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και από την άλλη ρατσισμός και ξενοφοβία. Απ’ τη μια πλευρά,μια Ευρώπη ανοιχτή και φιλόξενη που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις και απ’ την άλλη, μια Ευρώπη φρούριο, της ακροδεξιάς, των ταγμάτων εφόδου, που αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν εχθρούς.

Η μονομερής και παράνομη απόφαση μιας σειράς ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για κλείσιμο των συνόρων τους, παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες και τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Το επίμαχο απόσπασμα:

Απέναντι στο σκοτάδι και το μίσος που ορθώνει η Ευρώπη, η χώρα μας – που ξέρει καλά από προσφυγιά – με τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν ένα σπουδαίο παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μέσα σ’ αυτή τη κατάσταση, οφείλουμε να μην αφήσουμε την αλληλεγγύη να χαθεί και την θέση της να πάρει ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται παιδιά, ηλικιωμένοι, ολόκληρες οικογένειες που δραπέτευσαν από την φρίκη του πολέμου ρισκάροντας τα πάντα για να προστατεύσουν το αυτονόητο: την ζωή τους.

Στη κατεύθυνση αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει κάνει ανοιχτή έκκληση για την συνδρομή όλων των φορέων, σε μια προσπάθεια να του υποδειχθούν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων.

Είναι φανερό πως το θέμα της προσφυγικής κρίσης δεν αφορά μονάχα τη χώρα μας αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι ένα θέμα που η αντιμετώπισή του αφορά αποκλειστικά τις πόλεις που αυτή την ώρα σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών.

Προς αυτή την κατεύθυνση χαιρετίζουμε τη στάση του Ξανθιώτικου λαού να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων της Καβάλας, της πρώτης πόλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που ήρθε αντιμέτωπη με το ζήτημα, δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του από την πρώτη στιγμή.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του  Δημάρχου Ξάνθης στον τοπικό τύπο, με ακραία και μισαλλόδοξη ρητορική και επιχειρήματα όχι μόνο δεν απηχούν τη συντριπτική πλειοψηφία της πολυπολιτισμικής Ξάνθης αλλά απέδειξανγια ακόμη μια φορά, πως είναι κατώτερος των περιστάσεων και πολιτικά επικίνδυνος.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης θεωρούμε πως ο ρόλος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτές τις στιγμές, είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως ο Δήμαρχος της πόλης οφείλει να συνδράμει και να ‘ναι αρωγός σε μια προσπάθεια ανθρώπινης αντιμετώπισης του ζητήματος και όχι φορέας μισαλλόδοξων αντιλήψεων.

Η Απάντηση του Δημαρχόπουλου:
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ

Με αφορμή τη βιαστική και συγχρόνως επιθετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και τη θέση μου σε αυτό, διευκρινίζω και ξεκαθαρίζω προς πάσα κατεύθυνση ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και οι Δήμαρχοι της ΠΕΔ ΑΜΘ :
 Διαπιστώνουμε την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς Κεντρικού Κράτους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ η Κυβέρνηση μετατοπίζει σιωπηρά τις ευθύνες και τα βάρη για το συγκεκριμένο θέμα στους Δήμους.
Τονίζουμε ότι παρά την ανυπαρξία του κράτους και την απουσία έστω και ενός στοιχειώδους σχεδίου και χρονοδιαγράμματος ενεργειών, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα φτωχά μέσα και πόρους που διαθέτει, ανταπεξήλθε στο μεγάλο βάρος για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Θεωρούμε αυτονόητη την εξαίρεση της Θράκης από τις περιοχές όπου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας προσφύγων- μεταναστών.


Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους Δήμους Καβάλας και Παγγαίου που ανέλαβαν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες την αντιμετώπιση του ζητήματος στην περιφέρεια μας. Τονίζουμε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για ισομερή κατανομή των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ροές να κατευθύνονται και σε άλλα λιμάνια της χώρας πλην αυτού της Καβάλας.

 Προτείναμε τη δημιουργία Συντονιστικών Οργάνων σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την υποστήριξη και συντονισμό των παραπάνω οργάνων θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα ζητήματα που σχετίζονται με:
•           την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης
•           τον προσδιορισμό της φέρουσας ικανότητας των προτεινόμενων χώρων
•           την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών
•           την αξιοποίηση των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις, δομές Δήμων κλπ).
Οι περιοχές στις οποίες δημιουργούνται και λειτουργούν προσωρινές εγκαταστάσεις φιλοξενίας και αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, να χαρακτηρίζονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόζεται το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ.

Να αξιοποιηθεί ο Στρατός για την αντιμετώπιση επιμέρους ζητημάτων όπως η παροχή σίτισης μέσω των κινητών μαγειρείων που διαθέτει, η διαμόρφωση χώρων κλπ.

 Να καλυφθούν οι δαπάνες των Δήμων που αφορούν στη λειτουργία των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας μέσω των έκτακτων κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κρατικού προϋπολογισμού.

Λόγω των έκτακτων αναγκών που έχουν διαμορφωθεί, να αντιμετωπισθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τη διενέργεια προμηθειών και την ανάθεση των απαραίτητων εργασιών, και

Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για παροχή κάθε είδους βοήθειας (συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ρούχων, διάθεση μηχανολογικού εξοπλισμού, ανθρώπινου δυναμικού κλπ), στους Δήμους που αναλαμβάνουν την φιλοξενία προσφύγων – μεταναστών. 

Όσον αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης να διαστρεβλώσει από τη μια τις καθαρές θέσεις του Δημάρχου Ξάνθης κι από την άλλη με την συνήθη «ελαφρότητα» να υπηρετήσει τον γνώριμο φτηνό λαϊκισμό της, απαντώ και ξεκαθαρίζω για μια ακόμη φορά ότι αδίκως το επιχειρούν, δεν θα αποδείξω ότι εγώ ότι δεν είμαι ελέφας, αν ένας δημοσιογράφος έγραψε κάτι από κεκτημένη ταχύτητα και ανακάλεσε. 

Οι Ξανθιώτες που με γνωρίζουν, ξέρω ότι τέτοιες λέξεις δεν χρησιμοποιώ. Συνήθισε δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξ’ ιδίων να κρίνει τα αλλότρια και να βλέπει όλα τα θέματα με φθηνό λαϊκισμό και ψέματα. 
Εμένα μπορούν να συνεχίσουν να με αδικούν λειτουργώντας με την γνώριμη εμπάθειά τους. Την Ξάνθη όμως όχι. Και δυστυχώς με την επικινδυνότητα που λειτουργούν, αυτό επιχειρούν. Κρίμα…

Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος
Δήμαρχος Ξάνθης
Από το Blogger.