Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Κοινοποίηση


Προσπάθειες όχι μόνο να μην κλείσει αλλά και να επανέλθει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και κερδοφορίας
Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, με όλους τους εμπλεκόμενους να εξετάζουν διάφορα πλάνα, όχι μόνο για το πώς θα κρατηθεί στη ζωή η βιομηχανία, αλλά και για να υιοθετηθεί το σενάριο εκείνο που θα την θέσει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης και κερδοφορίας.
Ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Γιώργος Λάντζας, δήλωσε στο ΑΠΕ: «Παρουσιάσαμε το επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης της εταιρείας στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Μας ανέφεραν ότι είναι μεν ρεαλιστικό, ωστόσο μας επισήμαναν ότι δεν είναι τόσο καλό για να εγκριθεί η χρηματοδότηση που χρειάζεται η ΕΒΖ». Πρόσθεσε ότι «ζητούν τέτοια κερδοφορία, που η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΕΒΖ, δεν μπορεί να παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια».
Ωστόσο, σημείωσε, «τίποτα όμως δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού στις 30 Μαρτίου 2016, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς. Εν τω μεταξύ θα καταρτιστεί και το σχέδιο χρηματοδότησης που θα μας παρουσιάσουν». Πρόσθεσε δε ότι, «το μόνο άσχημο σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι το ασφυκτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εμείς, η διοίκηση της ΕΒΖ, θα πρέπει να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».
Στο σφυρί τα ακίνητα στον Έβρο 
Στο μεταξύ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης -ο οποίος μαζί με συναδέλφους του βρέθηκε στην Αθήνα όπου είχαν επαφές με διάφορα στελέχη που εμπλέκονται στο θέμα της ΕΒΖ-, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε: «τις τελευταίες ώρες ακούμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν δέχεται τελικά το επιχειρησιακό πλάνο που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΒΖ και προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Μπογιαννίδη «η εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για αγορά των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, ανέτρεψε το αρχικό πλάνο και σήμερα εξετάζεται μεν η χρηματοδότηση της εταιρείας, αλλά με βάση το σενάριο να πουληθούν τα ακίνητα της εταιρείας και να παραμείνουν στην βιομηχανία μόνο αυτά σε Πλατύ, Ορεστιάδα και Σέρρες και υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί η οφειλή ύψους 50 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Τράπεζα Πειραιώς, εντός της επόμενης δεκαετίας».
Όπως εξήγησε ο κ. Μπογιαννίδης «σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, τότε θα υπάρξει χρηματοδότηση της εταιρείας, 5,5 εκατ. ευρώ άμεσα και άλλα 6,5 εκατ. ευρώ κάποια στιγμή, χωρίς αυτή να διευκρινίζεται». Πρόσθεσε «ο Σέρβος επενδυτής δίνει μεν 25 εκατ. ευρώ για τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στην Σερβία, αλλά ποιος σκέφτεται ότι εάν προχωρήσει το deal, τότε η βιομηχανία το πιο πιθανόν θα αποτελεί παρελθόν;», διερωτήθηκε.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ -ενδεχομένως και σήμερα- πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το θέμα της ΕΒΖ, αλλά και να διερευνηθεί εάν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες επανέρχεται το ενδιαφέρον Βραζιλιάνικου ομίλου για συνεργασία με την ΕΒΖ, κλιμάκιο του οποίου βρέθηκε στην Βόρεια Ελλάδα πέρυσι το καλοκαίρι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα