Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μέλι: Γιατί πρέπει να προτιμάτε το συσκευασμένο

Κοινοποίηση

Το μέλι είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα διαιτολόγιο.
Είναι σαφώς προτιμότερο από τη ζάχαρη, ενώ ειδικά το ελληνικό μέλι ποιοτικά και γευστικά συγκαταλέγεται στα καλύτερα στον κόσμο.
Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο) και νερό.
Μία κουταλιά μέλι, περίπου 21 γρ., δίνει 64 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης έχει 84 θερμίδες.
Οι ειδικοί συστήνουν να προτιμάτε το συσκευασμένο μέλι εάν δεν είστε απολύτως βέβαιοι για την προέλευση και τον έλεγχο του προϊόντος, καθώς τα μη επώνυμα προϊόντα είναι πιθανό να ενέχουν κινδύνους για την υγεία σας.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι έλεγχοι στους ιδιώτες παραγωγούς είναι σχεδόν μηδαμινή. Αντιθέτως, οι εταιρίες που συσκευάζουν το προϊόν και το μεταπωλούν είτε στο εξωτερικό, είτε στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων, βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ενδεδειγμένων κτηνιάτρων.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς στο βωμό του κέρδους κάποιοι παραγωγοί προμηθεύονται αμφιβόλου ποιότητας φάρμακα συνήθως μη ενδεδειγμένα και εγκεκριμένα από τα αρμόδια όργανα, με αποτέλεσμα έτσι να δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Όταν όμως το νοθευμένο μέλι καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, αποθηκεύεται στο συκώτι, με δυσμενή αποτελέσματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγή: onmed.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα