Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μέτρηση πίεσης στο σπίτι: Ποιες αιτίες θανάτου προλαμβάνει

Κοινοποίηση

Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.
Αυτός είναι σύμφωνα με το onmed, ένας από τους βασικούς λόγους που η μέτρησή της στο σπίτι είναι απαραίτητη.
Ελάχιστες μελέτες ωστόσο, έχουν εξετάσει την προγνωστική ικανότητα της κατ’ οίκον μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν σε νέα έρευνα ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης κατ’ οίκον μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη αποτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, απ’ ότι η μέτρηση της στο ιατρείο.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology, επιστημονική ομάδα της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής «Jichi», με επικεφαλής τον καθηγητή και πρόεδρο του τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής Δρ Καζουομι Καριο, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερος για άτομα των οποίων η πρωινή συστολική αρτηριακή πίεση, όπως μετρήθηκε κατ’ οίκον ήταν 145 mm Hg, συγκριτικά με όταν ήταν μικρότερη από 125 mm Hg.
Ο Δρ Κάριο και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 21.000 πάσχοντες από υπέρταση για περισσότερα από δύο χρόνια. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 65 ετών και κατά τη διάρκεια της έρευνας 127 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 121 καρδιακά προβλήματα.
Τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν σημαντικά περισσότερα μεταξύ αυτών με πρωινή συστολική αρτηριακή πίεση 145 mm Hg και άνω, συγκριτικά με άτομα των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση το πρωί ήταν λιγότερο από 125 mm Hg. Οι αντίστοιχες τιμές, όπως μετρήθηκαν στο ιατρείο και σηματοδοτούσαν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 150 mm Hg και άνω και λιγότερο από 130 mm Hg, αντιστοίχως.
Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν επίσης υψηλότερος στους ασθενείς που είχαν κατ’ οίκον μετρημένη συστολική αρτηριακή πίεση άνω του 145 mm Hg, συγκριτικά με όσους είχαν 125 mm Hg και λιγότερο. Στην μέτρηση στο ιατρείο, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ήταν μεγαλύτερος για αρτηριακή πίεση 160 mm Hg και άνω.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η μέτρηση κατ’ οίκον πρέπει να γίνεται με αυτόματο πιεσόμετρο που διαθέτει μανσέτα και πάντα να τοποθετείται στο μέσον του μπράτσου. Τα πιεσόμετρα που εφαρμόζονται στον καρπό ή στο δάκτυλο δεν θεωρούνται ότι δίνουν αξιόπιστες μετρήσεις.
thestival.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα