Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Οικία Παμουκτσόγλου – Ένα στολίδι στον παραδοσιακό οικισμό των Αβδήρων (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση

Ανηφορίζοντας τα στενά σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού των Αβδήρων, που απλώνεται στην βόρεια πλευρά του χωριού πάνω από την επιβλητική πλατειά, συναντούμε τα εντυπωσιακά νεοκλασικά αρχοντικά με την ξεχωριστή αρχιτεκτονική και την μοναδική ιστορική τους αξία. 

Το αρχοντικό είχε κτισθεί από τον Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, ο οποίος είχε έρθει γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού. Την εποχή αυτή τα Άβδηρα, όπως και ολόκληρη η Θράκη, κατέχονταν από τους Τούρκους. 
Η οικογένεια έκανε εύπορη, αστικού χαρακτήρα ζωή, αν και ζούσε σε αγροτική περιοχή. Αυτό δείχνει και η διάρθρωση του σπιτιού. Εξυπηρετούνταν από υπηρέτες, μαγείρισσα, ράφτρα και παραμάνα για τα παιδιά. 
Από τα 6 παιδιά της οικογένειας, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, μόνο ο Κώστας μορφώθηκε καθώς σπούδασε στη Μεγάλη Σχολή του Γένους της Κωνσταντινούπολης και στο Γυμνάσιο του Τσοτιλίου της Μακεδονίας. 
Για την παιδεία και την οικονομική του επιφάνεια εκλέχθηκε Δήμαρχος Αβδήρων από το 1922 μέχρι το 1934 περίπου.  Το αρχοντικό δωρίθηκε από τους τελευταίους απογόνους της οικογένειας το 1979, στην ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής.
ΠΗΓΗ: JTI Target




ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα