Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενοχλημένος με την κατάντια του ποδοσφαίρου ο Πανόπουλος – «Στο τέλος θα πάρουμε τα όπλα»

Κοινοποίηση

Την ενόχλησή του -με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο- για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου εξέφρασε ο ιδιοκτήτης της SKODA Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. 
Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο κος Πανόπουλος στο LIVE του ThrakiSports.gr
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Χρήστου Πανόπουλου:
«Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, ότι σήμερα δεν θα ακούσετε από μένα προτάσεις για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο. Αυτές, αν υπάρξουν και αν γίνει, θα προκύψουν αρκετά μετά τη συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των 12 ομάδων.

Θα ήθελα να διευκρινίσω εδώ το εξής:
Πολλοί αναρωτιούνται, έχει λεχθεί, και έχει γραφτεί, πώς εγώ που ήθελα τη συνάντηση των τεσσάρων ιδιοκτητών, δεν ήμουν παρών σε αυτή την άτυπη συνεδρίαση των ιδιοκτητών;

Επειδή στη ζωή μου έχω μάθει να είμαι συνεπής, έχω να πω λοιπόν, αμέσως μόλις η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ έλαβε από τη ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ την πρόσκληση για την άτυπη αυτή συνάντηση, απέστειλε φαξ στη ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ ζητώντας της να ενημερώσει τη SKODA ΞΑΝΘΗ και τις άλλες ομάδες, μέχρι τη Δευτέρα 7 Μαρτίου και ώρα 18:00, ποιοι ιδιοκτήτες των ομάδων θα συμμετέχουν, προκειμένου να γνωρίζει η ΠΑΕ SKODA ΞΑΝΘΗ και οι άλλες ομάδες, με ποιους θα συνευρεθούν. Η ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ δεν απάντησε ποτέ.

Με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε την ίδια ημέρα, η SKODA ΞΑΝΘΗ, είχε τοποθετηθεί, δηλώνοντας ότι αν δεν ήταν παρόντες οι ιδιοκτήτες των τεσσάρων μεγάλων ομάδων, δεν θα συμμετείχε στη συνάντηση αυτή. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξαν οι παρουσίες των δύο ιδιοκτητών και σε όλο αυτό το πλαίσιο η SKODA ΞΑΝΘΗ κι εγώ προσωπικά, ήμουν συνεπής με τη θέση μου αυτή.

Όπως γνωρίζετε, είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο, και έχω ζήσει αρνητικές και θετικές πλευρές του. Μία από τις θετικές, ήταν η κατάκτηση του EURO. Μία από τις πιο αρνητικές, ίσως η πιο αρνητική, είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, και το επίπεδο επικοινωνίας των μεγάλων ομάδων.

Διαχρονικά, πάντα υπήρχε αντιπαράθεση, ανάμεσα στο κόκκινο και το πράσινο, ενίοτε με το κίτρινο, και ενίοτε με το μαύρο. Αυτά όμως που γίνονται σήμερα μεταξύ των μεγάλων, επιτρέψτε μου, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς, και φραστικές επιθέσεις τέτοιου βαθμού, που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν.

Προσπάθησα να σκεφτώ αυτή τη συνέντευξη τύπου και αυτό που θέλω να πω και σκέφτηκα ότι θέλω να εκφράσω αυτό που αισθάνονται 9 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν ξέρω αν θα το πετύχω, αλλά αυτό θέλω να κάνω.

Πάντα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των μεγάλων. Αλλά τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, οι κόντρες έμεναν στα θεσμικά όργανα. Δεν υπήρχαν τέτοιου είδους επιθέσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Υπήρχε ευπρέπεια, πολιτισμός, αν θέλετε να το διαχωρίσω «ποδοσφαιρικός πολιτισμός», και σεβασμός στην προσωπικότητα του απέναντί μας, του αντιπάλου μας, ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Κι αυτές ήταν πολλές. Και το ξέρετε.

Αυτό το “παιχνίδι” που έχει ξεκινήσει τελευταία, μεταξύ των μεγάλων ομάδων, και μιλάω για το θέμα της επικοινωνίας και των προσωπικών προσβολών, πρέπει να σταματήσει… χθες! Δεν είναι αργά. Ποτέ δεν είναι αργά!

Γιατί αν συνεχιστεί αυτό το πράγμα, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο, όπως και το φίλαθλο κοινό, θα πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο, με την άδεια οπλοφορίας και το πιστόλι μαζί τους, και όσοι δεν έχουν, με καραμπίνες, τσεκούρια, φτυάρια, και κάποιοι άλλοοι πιο… παραδοσιακοί με σφεντόνες! That’s it!

Αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι 4 μεγάλοι, διαφορετικά δεν μπορούμε να έχουμε την όποια απαίτηση από το φίλαθλο κοινό, που κατηγορούμε εμείς κι εσείς, τα Μέσα, για τις κακές του ενέργειες, όταν αυτοί ήδη έχουν αναγάγει, με τις τελευταίες τους συμπεριφορές, τις σχέσεις, σε μονομαχία στο EL PASSO. Δεν γίνεται!

Οι ευθύνες που έχουν είναι τεράστιες, και είναι τεράστιες, γιατί πίσω από κάθε τους ενέργεια, ακολουθεί ένα ολόκληρο φίλαθλο κοινό. Το τι θα πει ο μικρός Πανόπουλος που έχει πίσω του πέντε ανθρώπους που δεν τους ξέρει ούτε η… μάνα τους, μικρή σημασία έχει. Δεν είναι όμως έτσι με τους μεγάλους του ποδοσφαίρου μας.

Με πιο απλά Ελληνικά δεν μπορώ να το πω.

Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις, χθες! Χθες ρε γαμ…, δεν γίνεται!

Η κατάσταση, στη Super League, κατά την άποψή μου – θα είμαι ευγενής με τους όρους – δεν είναι καλή. Είναι από κακή, έως πολλή κακή. Δεν την ονειρεύτηκα έτσι και δεν την ονειρευτήκαμε έτσι, όσοι την ξεκινήσαμε. Ούτε εγώ ούτε αυτοί που σήμερα δεν είναι στο ποδόσφαιρο, δεν μπορούσα να φανταστώ, ούτε να φανταστούμε ό,τι θα βλέπαμε τη Super League σε αυτό το σημείο.

Θα σας θυμίσω, όταν δημιουργήθηκε η Super League, στο τέλος ήταν όλοι μαζί, και ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, και η ΑΕΚ, και ο ΠΑΟΚ.

Θα σας θυμίσω επίσης, ότι τα 3-4 πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Super League, ήταν από καλά έως πολύ καλά. Πάντα οι τέσσερις μεγάλοι συμφωνούσαν μαζί.

Και έσοδα από χορηγίες είχε η Super League, και ικανοποιητικά τηλεοπτικά είχε, και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και δεν διακόπτονταν συχνά παιχνίδια. Από κάποια στιγμή και μετά, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν εις βάρος του συνεταιρισμού. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπουν ο κάθε ένας από τη σκοπιά του, διαφορετικά το ποδόσφαιρο. Και σιγά – σιγά απαξιώθηκε το προϊόν που λέγεται ποδόσφαιρο, με ότι συνεπάγεται αυτό και έχουμε φτάσει σ’ αυτόν τον πάτο, που πιο… πάτος δεν γίνεται!

Η δομή της Super League πρέπει να αλλάξει δραστικά, όπως και το οργανόγραμμά της, όπως και ο λόγος ύπαρξής της. Θα πρέπει άμεσα να επαναπροσδιοριστεί, ο λόγος ύπαρξης – κι αν υπάρχει της Super League και που αυτή στοχεύει.

Άρα έχουμε δύο πράγματα για τη Super League:

Α) Ποιος είναι ο στόχος;

Β) Ποια είναι τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιηθεί ο στόχος αυτός.

Απλά πράγματα!

Θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση στην ομιλία μου για χάρη συντομίας στις ερωτήσεις.
Θα μου πείτε ο Μποροβήλος φταίει; Όχι, δεν φταίει ο Μποροβήλος, που είναι ένα άτομο που μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Φταίει και ο Μποροβήλος. Decision maker είσαι.
Αλλά δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Αν ήμουν στην θέση του και μου έλεγε ένας από τους τέσσερις μεγάλους «Παραιτήσου, γιατί δεν σε… πάω», θα έλεγα: «Δεν με πάτε μία; Δεν σας πάω 100! Άντε γεια, φεύγω. Κάντε παιχνίδι!», και θα έφευγα. Θεωρώ άδικο το να λέμε ότι επειδή είναι κατηγορούμενος να φύγει, θεωρώ άδικη αυτή την κατηγορία.

Ποιος φταίει για το κατάντημα αυτό;

Ποιος φταίει για την απαξίωση του ποδόσφαιρου;

Ποιος φταίει για το ότι σήμερα οι ομάδες είναι σε τραγική οικονομική κατάσταση που είναι συνέπεια πολλών πραγμάτων; Γιατί χωρίς το ποδόσφαιρο, ούτε κοινωνία υπάρχει…

Ποιος φταίει για τα επεισόδια και τη βία που υπάρχει στα γήπεδα;

Για όλα αυτά, είναι ελάχιστες οι ευθύνες, μηδαμινές θα έλεγα, των υπολοίπων μικρομεσαίων ομάδων. Και είναι πραγματικά τεράστιες για τους μεγάλους, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναεπιλέξει τον παλιό δρόμο, πριν τη γέννηση της Super League. Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Το αν οι ομάδες και το προϊόν που έχουν, έχει υποβαθμιστεί και τα έσοδα έχουν κατακρημνιστεί, την ευθύνη την έχει η πλήρης ασυνεννοησία των μεγάλων για ένα καλό ποδόσφαιρο. Κι αυτό γιατί αν βγείτε από το… «καντράν» του φιλάθλου όποιας ομάδας υποστηρίζετε, θα δείτε ότι αυτό που λέω είναι η αλήθεια.

Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Super League; Τι χορηγίες έπαιρναν οι ομάδες τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της Super League, και πώς κατάντησαν το προϊόν σήμερα;

Από αυτό το κακό προϊόν, πλήττονται πρώτα οι ίδιοι οι μεγάλοι. Να τα επακόλουθα. Ανταγωνισμός; Μηδαμινός! Κάνουν 2-3 δυνατά παιχνίδια όλη τη χρονιά.

Η θέση της ΠΑΕ ΑΕΚ, να προτείνει το 40% των εσόδων του CHAMPIONS LEAGUE να μοιράζονται στις μικρομεσαίες ομάδες, είναι μία fair θέση. Είναι η μικρότερη εξιλέωση που θα μπορούσε κάποιος να προτείνει, για αυτά που τράβηξαν και τραβάνε όλα αυτά τα χρόνια οι μικρές ομάδες μέσα σε αυτό το προϊόν που το έχουν καταντήσει έτσι και λέγεται ποδόσφαιρο. Επειδή αυτή η πρόταση της ΑΕΚ έχει μία θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ – απευθύνομαι στην ΑΕΚ γιατί από την πλευρά της έγινε η πρόταση – αλλά και στους άλλους τρεις μεγάλους, να ξανασκεφτούν το εξής: Στα μεγαλύτερα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων (65%, 70%, 80%) των τηλεοπτικών συμβολαίων μοιράζεται ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο βάση βαθμολογίας. Στη Γαλλία, αν θυμάμαι καλά και δεν κάνω λάθος, με προτροπή και πρόταση των μεγάλων ομάδων μοιράζεται το 100% των τηλεοπτικών συμβολαίων σε όλες τις ομάδες ισομερώς. Για να στηρίξουν το προϊόν, να κάνουν ανταγωνιστικό το ποδόσφαιρό τους, με αμφίδρομο κέρδος και στις ομάδες και στο κοινό τους.

Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, πόσοι από τους 12 ιδιοκτήτες των υπολοίπων ομάδων, θα εκτιμήσουν ότι πρέπει να παρευρεθούν σ’ αυτή τη συνάντηση αυτή που έχει καθοριστεί για την επόμενη Πέμπτη. Αλλά μπορεί, μπορεί λέω, και η απόλυτη λογική για το τι θέλουμε από αυτό το ποδόσφαιρο, να προέλθει από αυτή τη συνάντηση, και ο κάθε ένας από τους μεγάλους, στους οποίους η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί σε κάθε έναν ξεχωριστά, και εν συνεχεία και στους τέσσερις μαζί, να συμφωνήσουν. Μπορεί και όχι.

Είναι σημαντικό όμως να έχουν υπόψη τους, ότι η πρόταση που έχουν στα χέρια τους, εκπροσωπεί, επιτρέψτε μου την φράση που θα την δανειστώ από την πολιτική, την λαϊκή βάση, που εδώ σκιαγραφείται μέσα από τις δώδεκα μικρομεσαίες ΠΑΕ.

Θα ήθελα να προσθέσω κάτι.

Με βρίζουν οι Παναθηναϊκοί, οι Ολυμπιακοί, οι Αεκτζίδες και οι Παοκτζίδες ό,τι η SKODA ΞΑΝΘΗ είναι παράρτημα.

Η SKODA ΞΑΝΘΗ, διαχρονικά από το 1991 που μπορώ να σας μιλήσω, δεν υπήρξε ποτέ παράρτημα κανενός, από κανέναν δεν ζήτησε το παραμικρό, από κανέναν δεν δανείστηκε και σε κανέναν δεν υποχρεώθηκε. Και τις τρεις χρονιές που η SKODA ΞΑΝΘΗ ήταν στο χείλος του γκρεμού ήταν μόνη της μέχρι το τέλος. Για όσο χρόνο και πραγματικά ελπίζω να είναι λίγος στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είναι!

Θα ήθελα να τελειώσω με το εξής:
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Όλοι κρινόμαστε.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα