Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόστιμα ρεκόρ για «μαύρη» εργασία στην Θράκη – Πρωταθλήτρια η Ροδόπη, ακολουθεί η Ξάνθη

Κοινοποίηση

Πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρώ επέβαλαν τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Εργασίας σε επιχειρήσεις της Θράκης για αδήλωτη – μαύρη εργασία την τελευταία διετία, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα. 
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας , ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης Ε.ΥΠ.Ε.Α. του Ι.Κ.Α, είναι στοχευόμενοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι: Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας, Επιχειρήσεις Φασόν.

Πρωταθλήτρια η Κομοτηνή! 
Στην περίπτωση της Θράκης την μερίδα του λέοντος σε πρόστιμα αλλά και σε εργαζόμενους που εντοπίστηκαν να απασχολούνται χωρίς να είναι δηλωμένοι κατέχει η Κομοτηνή, με το ποσοστό των αδήλωτων εργαζομένων να βρίσκεται στο 7,79% για το διάστημα  Σεπτέμβριος 2013 – Νοέμβριος 2015. Ακολουθεί η Ξάνθη με 4,06% και έπεται ο Έβρος με 1,36%. 
Πιο συγκεκριμένα στην Ροδόπη έγινε έλεγχος σε 780 επιχειρήσεις με 2.337 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 182 εντοπίστηκαν να απασχολούνται αδήλωτοι. Στην Ξάνθη αντίστοιχα ελέχθησαν 434 επιχειρήσεις με 2.785 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 113 απασχολούνταν “μαύρα”, ενώ στον Έβρο ο έλεγχος των αρμόδιων οργάνων αφορούσε 646 επιχειρήσεις με .346 εργαζόμενους και 59 αδήλωτους υπαλλήλους. 
Σε όλες τις περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας επιβλήθηκαν τα ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα