Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σε απόγνωση οι παραγωγοί λαχανικών στην Ροδόπη – Κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις

Κοινοποίηση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί λαχανικών που προωθούν και πωλούν την παραγωγή τους στις λαϊκές αγορές της Ροδόπης, καθώς όπως τονίζουν, η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα μαζί και οι δικές τους πωλήσεις. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Μουσταφά Ορχάν από τις Σάπες. «Ξεκινάει μια νέα σεζόν, αλλά είμαστε πάλι πολύ προβληματισμένοι» δηλώνει και σπεύδει να εξηγήσει «δεν γνωρίζουμε τι θα σπείρουμε, τι θα καλλιεργήσουμε. Έχει χαθεί το χρήμα από την «πιάτσα» σκέφτονται και την πιο μικρή αγορά πώς θα την κάνουν… »
Στα κτήματα του ξεκίνησε να καλλιεργεί κρεμμύδια, πατάτες, πράσα, φυτά, σκόρδα, μαϊντανό. «Δυστυχώς τα έξοδα τρέχουν και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτά» δηλώνει αποκαλύπτοντας την μεγάλη αγωνία τη δική του, αλλά και των συναδέλφων του, «πώς θα ανταποκριθούμε στην καθημερινότητά μας; Πώς; Όταν μια πόλη 70.000 κατοίκων δεν μπορεί να σου αδειάσει τα λαχανικά από έναν μικρό πάγκο. Είμαι όλη τη μέρα πίσω από τον πάγκο και δεν έχω ούτε 100 ευρώ στην τσέπη μου. Πώς θα πληρώσουμε τα τέλη της λαϊκής; Όλοι είμαστε τα ίδια χάλια» δηλώνει σημειώνοντας με πίκρα, αλλά και έντονη ανησυχία «αν συνεχιστεί αυτό, θα πάμε όλοι φυλακή.» Τα λόγια βγαίνουν με κόπο από τον κουρασμένο παραγωγό.
Κάτι η μειωμένη κατανάλωση, κάτι και η δύσκολη οικονομική συγκυρία ο Μουσταφά Ορχάν όπως δηλώνει δεν κατάφερε φέτος να πληρώσει ούτε την προσωπική του ασφάλεια. «Υποτίθεται ότι δουλεύουμε 18 ώρες την ημέρα και είμαστε για κλάματα και φυλακή» καταλήγει με πίκρα χτυπώντας το δικό του καμπανάκι για τον κόσμο των μικροπωλητών.
ΠΗΓΗ: www.ert.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα