Κυριακή, 17 Μαρτίου, 2024

Στην πυρά ο «Τζάρος» – Βροχή πυροτεχνημάτων για φινάλε στο Καρναβάλι της Ξάνθης (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση

Στις φλόγες παραδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, μετά το πέρας της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης στην Ξάνθη, ο «Τζάρος» με το γνωστό έθιμο να αναβιώνει ακόμη μια χρονιά ρίχνοντας την αυλαία στις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις. 
Λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στην γέφυρα του Κοσύνθου ενώ ο Δήμαρχος κος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος βρέθηκε στην περιοχή μιλώντας για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, την παρέλαση που προηγήθηκε αλλά και το έθιμο του «Τζάρου» που κάθε χρόνο αναβιώνει στην πόλη. 
Ακολούθως ο ουρανός πλημμύρισε από δεκάδες πυροτεχνήματα που έκαναν την νύχτα μέρα ενώ την ίδια στιγμή βρισκόταν σε εξέλιξη ένα μεγάλο πάρτι που είχε στηθεί έξω από το γήπεδο του ΑΟΞ, με εκατοντάδες καρναβαλιστές να χορεύουν και να τραγουδούν. 
Η καταγωγή του Τζάρου 
Το έθιμο της καύσης του Τζάρου έφεραν πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης. Η ονομασία «Τζάρος» προέκυψε από τον ιδιόρρυθμο ήχο (τζ,τζ,τζ) που δημιουργούσε η καύση του θάμνου.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεσήκωσαν την Ξάνθη χιλιάδες καρναβαλιστές – Στο “πόδι” η πόλη για την παρέλαση (+ΒΙΝΤΕΟ)



ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα