Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στο τραπέζι λογιστών-φοροτεχνικών της Θράκης τα φλέγοντα φορολογικά προβλήματα

Κοινοποίηση

Κοινή ανακοίνωση για την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα φλέγοντα φορολογικά προβλήματα εξέδωσαν οι σύλλογοι λογιστών-φοροτεχνικών της Θράκης. 
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 
Στην συνάντηση της Τετάρτης 23ης Μαρτίου 2016, στην Αλεξανδρούπολη, των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομών της Θράκης και των αντιπροσώπων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε, με πλήρη συμμετοχή, συζητήθηκαν φλέγοντα θέματα του κλάδου, για τα οποία ήδη η Ομοσπονδία τοποθετήθηκε και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Τα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης ήδη τελμάτωσαν την οικονομία και δυστυχώς διαφαίνεται ότι η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, χωρίς να υπάρχει διέξοδος. Το νομοσχέδιο περί ασφαλιστικού και φορολογικού θα αποτελειώσει όσους με «νύχια και με δόντια» προσπάθησαν  να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους,  όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Επειδή η μεταρρύθμιση του κράτους πέρασε μέσα από τα γραφεία μας  και  ο κλάδος έχει συμβάλλει με αμέτρητες εργατοώρες και  υπεράνθρωπες προσπάθειες  σ’ αυτό το έργο, που αδυνατούσε να υλοποιηθεί  μέσα από τον κρατικό  μηχανισμό, αν μη τι άλλο δικαιούμαστε  ένα «ευχαριστώ» από το Υπουργείο.  Αντ’ αυτού συνεχίζουμε και δεχόμαστε υπέρμετρη  πίεση και κακοπροαίρετη κριτική, χωρίς καμία επαγγελματική κατοχύρωση.

Είμαστε σε απόλυτη στοίχιση με την επιστολή της ΠΟΦΕΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη.

Ζητούμε καθορισμένο διάστημα εξ’ αρχής για την υποβολή των δηλώσεων έως 30 Ιουνίου, με ανοιχτό σύστημα από 1 Φεβρουαρίου  κατ’ έτος.  Σε περίπτωση μεταφοράς της αρχικής ημερομηνίας να υπάρχει αντίστοιχη επέκταση χρόνου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υπηρεσίες του Δημοσίου να έχουν αναρτήσει τις αντίστοιχες βεβαιώσεις, εισφορών, συντάξεων, επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κ.α. Οι τράπεζες τους τόκους καταθέσεων και δανείων. Ο ΟΓΑ τα επιδόματα…. κλπ., διότι καθυστερούν χαρακτηριστικά ή υπάρχουν ελλειπή στοιχεία.

Το Ε9 να είναι ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού στο επόμενο έτος εκκαθαρίζεται και οφείλεται ο ΕΝΦΙΑ χωρίς το όριο των 30 ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου.

Το τέλος επιτηδεύματος να συμψηφίζεται με τον προκύπτοντα φόρο εισοδήματος. Αν από τη δήλωση φόρου εισοδήματος δεν προκύπτει φόρος, τότε να επιβάλλεται το τέλος επιτηδεύματος, ενώ αν προκύπτει φόρος εισοδήματος να συμψηφίζεται με το τέλος επιτηδεύματος.

Να υπάρχει η δυνατότητα να βλέπουμε στο taxis και τα πιστωτικά υπόλοιπα των φορολογουμένων και να αιτούμαστε ηλεκτρονικά τον συμψηφισμό αυτών με οφειλές.

Επαναφορά ρύθμισης 100 δόσεων.
Απαλοιφή των προστίμων στην περίπτωση συμπληρωματικών ή τροποποιητικών χρεωστικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, εφόσον έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα οι αρχικές, καθώς και απαλοιφή ή μείωση του προστίμου μηδενικών ή πιστωτικών  δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα.

Τα συμφωνητικά μίσθωσης να υποβάλλονται μόνο από έναν ιδιοκτήτη και με την αποδοχή των υπολοίπων να μην υπάρχει άλλη υποχρέωση.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων (ή Μ.Υ.Φ.) να μπορούν να υποβάλλονται με όριο απόκλισης τα 300,00€, στον επόμενο μήνα από την υποβολή του ΦΠΑ και για τις αποκλίσεις που προκύπτουν κάτω των 300€ να μην υπάρχει στο σύστημα το τρίγωνο της απόκλισης. Εφόσον έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα οι αρχικές να υπάρχει η δυνατότητα συμπληρωματικής ή τροποποιητικής έως τον μήνα Φεβρουάριο του επόμενου έτους, άνευ προστίμων.

Αιτήματα που αφορούν την επαγγελματική κατοχύρωση.
Ζητούμε να επισπευτεί η διαδικασία για ηλεκτρονική  υπογραφή όσων δραστηριοποιούνται ως λογιστές φοροτεχνικοί με νόμιμες άδειες από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Επέκταση της υπογραφής όλων των δηλώσεων από εξουσιοδοτημένο λογιστή φοροτεχνικό με νόμιμη άδεια από το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Έγκριση για καθορισμό ύπαρξης επαγγελματικού λογαριασμού για χρήση πληρωμών πελατών μας (σαν Λογιστικά Γραφεία) ο οποίος θα γνωστοποιείται και στο Μητρώο και η διακίνηση δεν θα αποτελεί αντικείμενο ελέγχου.

Ένα Οικονομικό Επιμελητήριο που θα εντάξει ως ισότιμα μέλη με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλους τους Λογιστές Φοροτεχνικούς με νόμιμη άδεια.

Προμήθεια 0,20€ για κάθε υποβολή που γίνεται μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή φοροτεχνικού – λογιστικού γραφείου,  η οποία θα συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του ιδίου ή του λογιστικού γραφείου. (Κίνητρο για να υποβάλλονται όλες οι δηλώσεις μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή-λογιστικού γραφείου).

Γενικά Αιτήματα
Άμεση απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και επανεξέταση του, σε συνεργασία με εκπροσώπους των ασφαλισμένων.

Ένα φορολογικό νομοσχέδιο απόλυτα απλό και κατανοητό, χωρίς πληθώρα ερμηνευτικών διατάξεων,  που περιμένουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να αποσαφηνιστούν και ο καθένας τα εφαρμόζει κατά το δοκούν.

Συντασσόμαστε σε όποια κινητοποίηση αποφασίσει η Ομοσπονδία μας,   καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν ενεργά στις κοινές δράσεις για το μέλλον μας και όσοι είναι εκτός συλλόγων να ενταχθούν και να στηρίξουν αυτήν την  προσπάθεια.
Με εκτίμηση
Τα Δ.Σ. & οι Αντιπρόσωποι της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Λογιστών – Φοροτεχνικών  Θράκης
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα