Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρχονται από την Τουρκία και την Βουλγαρία στην Θράκη για να αγοράσουν… φάρμακα!

Κοινοποίηση


Αν και οι Έλληνες αποτελούν την πλειονότητα των καταναλωτών που έρχονται σε επαφή με τα φαρμακεία του Νομού, Τούρκοι και Βούλγαροι πελάτες αποτελούν αναγνώριση της αξίας που έχουν κατακτήσει ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Σε μόνιμη πελατεία για τα φαρμακεία του Νομού Έβρου εξελίσσονται Τούρκοι και Βούλγαροι. Τοπικός παράγοντας επεσήμανε στο Ιatronet, ότι οι μεν (πλούσιοι) Τούρκοι που επισκέπτονται τακτικά το Νομό για τουριστικούς λόγους και συνήθως διαμένουν σε αυτόν δύο ημέρες αγοράζουν δερμοκαλλυντικά προϊόντα γνωστής ελληνικής εταιρείας τα οποία δεν υπάρχουν στη χώρα τους.
Την ίδια στιγμή, Βούλγαροι περνούν τα ελληνικά σύνορα για να αγοράσουν φάρμακα παλιάς τεχνολογίας τα οποία είτε βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα τους, είτε θέλουν να τα προμηθευτούν από την Ελλάδα γιατί εδώ είναι πολύ φθηνότερα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα κοστίζουν στην ελληνική αγορά περί τα 2 με 3 ευρώ, ενώ από τους Έλληνες δεν χρησιμοποιούνται πια καθώς έχουν αντικατασταθεί με άλλα φάρμακα πιο εξελιγμένα.
Μολονότι λοιπόν οι Έλληνες αποτελούν την πλειονότητα των καταναλωτών που έρχονται σε επαφή με τα φαρμακεία του Νομού, η προαναφερθείσα εικόνα αποτελεί επί της ουσίας μία αναγνώριση της αξίας που έχουν κατακτήσει ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό αλλά και της εμπιστοσύνης που έχουν ξένοι πολίτες στις γνώσεις, την εμπειρία και τον επαγγελματισμό του Έλληνα φαρμακοποιού, σημειώνει η πηγή μας.
Στοιχεία, που όμως δεν εξισορροπούν τις σημαντικές απώλειες που καταγράφει ο κλάδος των φαρμακείων και σε αυτό τον Νομό. Χωρίς να έχουν υπάρξει στο Νομό λουκέτα –έκλεισαν τα τελευταία χρόνια μόλις τρία καταστήματα και αυτό συνέβη λόγω συνταξιοδότησης των φαρμακοποιών- οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου είναι καταχρεωμένες.
Πράγματι, οι επιχειρήσεις του κλάδου μας βρίσκονται από πλευράς ρευστότητας στο «κόκκινο», μας λέει παράγοντας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου. Όμως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, τέτοιες εποχές και με αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Έβρου στον οποίο και συμμετέχει και ο ίδιος στο Δ.Σ βάζει πάνω από τις όποιες οφειλές τη συναδελφική αλληλεγγύη, στηρίζοντας πρωτίστως εκείνους τους φαρμακοποιούς που έχουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.
Μπορεί, όπως λέει, αυτή η φιλοσοφία να «φρενάρει» τα αναπτυξιακά πλάνα του Συνεταιρισμού, όμως δεν τα αναιρεί. Σημειώνεται ότι σήμερα ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Έβρου προμηθεύει περισσότερους από 250 πελάτες και συγκεκριμένα το 80% των φαρμακείων που δραστηριοποιούνται στο ομώνυμο Νομό, το 50% των φαρμακείων που βρίσκονται στο Νομό Ροδόπης και κάτι λιγότερο από το 10% των σημείων που υπάρχουν στην Ξάνθη.
Άμεσος στόχος του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού είναι να επεκτείνει τη δράση του εκτός των προαναφερθέντων Νομών και ήδη έχουν δρομολογηθεί σχετικές κινήσεις.
iatropedia.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα