Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Ο Ερντογάν παίρνει τον έλεγχο της εφημερίδας Zaman – Αντιδράσεις για φίμωση του Τύπου

Κοινοποίηση

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν την Παρασκευή υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα Zaman που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και κατηγορείται για προδοσία από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Διαχειριστές διορίστηκαν στην Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το πρακτορείο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today’s Zaman.
Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει εξέχοντες επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση κτίζοντας ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης.
Οι εργαζόμενοι στην Today’s Zaman έτρεχαν να ετοιμάσουν το επόμενο φύλλο της εφημερίδας προτού φθάσουν οι διαχειριστές, δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντριά της Σεβγκί Ακαρτσεσμέ.
“Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης υφίσταντο πάντοτε πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταφανής”, είπε.
“Η κατάληψη μιας εφημερίδας είναι ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει βάση γι΄αυτό. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναστολή του Συντάγματος”.
Οι αρχές έχουν καταλάβει και έχουν κλείσει αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης που συνδέονταν στο παρελθόν με το κίνημα Γκιουλέν. Αυτή την εβδομάδα το κρατικό ταμείο ασφάλισης καταθέσεων ανακοίνωσε πως μια ισλαμική τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν, είναι πιθανό να τεθεί υπό εκκαθάριση σε μερικούς μήνες.
Το Dogan μετέδωσε πως η αστυνομία συνέλαβε τον Μεμντούχ Μποϊντάκ, ανώτατο εκτελεστικό στέλεχος της εταιρίας Boydak Holding, καθώς και τον επικεφαλής του ομίλου Χατζί Μποϊντάκ, αμφότερους μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Κανείς από την εταιρία, που έχει την έδρα της στην πόλη Κάισερι (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό.
Ο Ερντογάν ηγήθηκε της καταστολής των άλλοτε ισχυρών υποστηρικτών του πρώην συμμάχου του, όταν η αστυνομία και δικαστές που θεωρείτο πως ήταν φιλικοί προς τον ιερωμένο ξεκίνησαν έρευνα για διαφθορά εναντίον μελών του εσωτερικού κύκλου του Ερντογάν το 2013.
Πηγή: ΑΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα