Σάββατο, 16 Μαρτίου, 2024

Βροχή οι επιθέσεις αδέσποτων ζώων στην Ξάνθη – Πάνω από 400 περιστατικά σε 2 χρόνια

Κοινοποίηση


-Κατέθεσε ερώτηση προς τον Δήμαρχο Ξάνθης και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο η παράταξη του κου Σωτήρη Τσιακίρογλου 
-Το 2010 είχαν καταγραφεί μόλις 7 επιθέσεις και το 2015 έγιναν 209
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, το απόγευμα της Δευτέρας, σχετικά με τον αριθμό των καταγεγραμμένων επιθέσεων αδέσποτων ζώων την τελευταία πενταετία. 
Τα στοιχεία, που προέρχονται από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης παρουσίασε η παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ», με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, ενώ παράλληλα τέθηκαν μια σειρά από ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Ξάνθης αλλά και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας σχετικά με το πρόγραμμα στειρώσεων αλλά και τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την δημιουργία κοινωνικού κυνοκομείου. 
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε ανθρώπους από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης για το Ν.Ξάνθης είναι τα εξής: 
2010: 7, 
2011: 4, 
2012: 128, 
2013: 158, 
2014: 223, 
2015: 209 
“Ο αριθμός των εκτιθέμενων πολιτών έχει σταθερά αυξανόμενη πορεία,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια, να απειλείται η δημόσια υγεία των πολιτών και να αμαυρώνεται η εικόνα της πόλης μας. Επίσης, το παραπάνω έγγραφο της υπηρεσίας, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται και ένας αριθμός πολιτών, ο οποίος ποτέ δεν αναζήτησε βοήθεια είτε από ΓΝΞ, ή δεν δήλωσε το γεγονός στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης” αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη της αντιπολίτευσης στην σχετική ερώτηση που υπέβαλε.  
Για το 2015, 61 επιθέσεις σε ανθρώπους έγιναν από αδέσποτα ζώα, 26 επιθέσεις σε ανθρώπους από δεσποζόμενα ζώα και τα υπόλοιπα 122 δεν γνωρίζει η αρμόδια Υπηρεσία, εάν η επίθεση ήταν από αδέσποτο ή δεσποζόμενο ζώο. 
Σε Ξάνθη και Μύκη τα περισσότερα κρούσματα 
Επιπρόσθετα, από το ίδιο έγγραφο  προκύπτει ότι επειδή τα στοιχεία που μπορούσαν να καταγραφούν δεν ήταν πάντοτε επαρκή, υπάρχει αδυναμία ως προς το ποιος Δήμος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό δηγμάτων. 
Από τα υπάρχοντα στοιχεία όμως, όπως αναφέρει σχετικά η ίδια παράταξη, ο Δήμος Ξάνθης και Μύκης φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους άλλους δήμους του Νομού. 
Καθυστέρησαν οι στειρώσεις 
“Δυστυχώς, η πόλη της Ξάνθης, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, παρουσιάζει μια επικίνδυνη και άσχημη εικόνα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Το έγγραφο από την Γ. Δ/νση Περιφ.  Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης με αρ. πρ. 16173, κατόπιν δικής μας αιτήσεως για παροχή στοιχείων προγράμματος αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων δήμου Ξάνθης αναφέρει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2015 το πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης σχετικά με τις στειρώσεις και τους εμβολιασμούς δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Έγιναν σποραδικά στειρώσεις και εμβολιασμοί από μέλη φιλοζωικών σωματείων με ιδιωτικά μέσα και πρωτοβουλία, για τα οποία η υπηρεσία δεν είχε γνώση” τονίζεται στην ίδια ερώτηση. 
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
Ξάνθη, 21-03-2016
Προς  τον κ. Δήμαρχο Ξάνθης & τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο  Καθαριότητας
Αξιότιμοι κύριοι,
Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε ανθρώπους από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης για το Ν.Ξάνθης είναι τα εξής: το έτος 2010: 7, το έτος 2011: 4, το έτος 2012: 128, το έτος 2013: 158, το έτος 2014: 223, το έτος 2015: 209 ( καταθέτουμε το σχετικό έγγραφο  με αρ. Πρ. Δ.Υ.2205 και Δ.Υ.307 στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου). 

Ο αριθμός των εκτιθέμενων πολιτών έχει σταθερά αυξανόμενη πορεία,  με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια, να απειλείται η δημόσια υγεία των πολιτών και να αμαυρώνεται η εικόνα της πόλης μας. Επίσης, το παραπάνω έγγραφο της υπηρεσίας, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι υφίσταται και ένας αριθμός πολιτών, ο οποίος ποτέ δεν αναζήτησε βοήθεια είτε από ΓΝΞ, ή δεν δήλωσε το γεγονός στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΠΕ Ξάνθης. 

Για το 2015, 61 επιθέσεις σε ανθρώπους έγιναν από αδέσποτα ζώα, 26 επιθέσεις σε ανθρώπους από δεσποζόμενα ζώα και τα υπόλοιπα 122 δεν γνωρίζει η υπηρεσία, εάν η επίθεση ήταν από αδέσποτο ή δεσποζόμενο ζώο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το έγγραφο της Δ/νσης Υγείας με αρ. πρ. Δ.Υ.2205, αναφέρεται ότι επειδή τα στοιχεία που μπορούσαν να καταγραφούν δεν ήταν πάντοτε επαρκή, υπάρχει αδυναμία ως προς το ποιος Δήμος συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό δηγμάτων. Από τα υπάρχοντα στοιχεία όμως  ο Δήμος Ξάνθης και Μύκης φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τους άλλους δήμους του Ν. Ξάνθης. 

Δυστυχώς, η πόλη της Ξάνθης, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, παρουσιάζει μια επικίνδυνη & άσχημη εικόνα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Το έγγραφο από την Γ. Δ/νση Περιφ.  Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης με αρ. πρ. 16173, κατόπιν δικής μας αιτήσεως για παροχή στοιχείων προγράμματος αντιμετώπισης αδέσποτων ζώων δήμου Ξάνθης (το καταθέτουμε στη γραμματεία του δημοτικού συμβουλίου) αναφέρει ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2015 το πρόγραμμα του δήμου Ξάνθης σχετικά με τις στειρώσεις και τους εμβολιασμούς δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Έγιναν σποραδικά στειρώσεις και εμβολιασμοί από μέλη φιλοζωικών σωματείων με ιδιωτικά μέσα και πρωτοβουλία, για τα οποία η υπηρεσία δεν είχε γνώση.

Παρακαλούμε, θα θέλαμε να σας θέσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις:
1)Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση της κατασκευής του καταφυγίου αδέσποτων ζώων όταν κινδυνεύει να λήξει η οικοδομική άδεια; Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο; Προτίθεται ο Δήμος Ξάνθης να ιδρύσει δημοτικό κτηνιατρείο με πρόσληψη μόνιμου κτηνιάτρου;

2)Ποιο είναι το πλαίσιο προστασίας που παρέχει ο δήμος στους πολίτες του ως προς την καταγραφή-αντιμετώπιση περιστατικών επίθεσης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε ανθρώπους; Όταν γίνεται καταγγελία επίθεσης αδέσποτων ζώων σε ανθρώπους υπάρχει προσωπικό του δήμου, για να γίνουν οι επί τόπου  ανάλογοι έλεγχοι και αυτοψίες, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και Σαββατοκύριακο; Από πόσους υπαλλήλους αποτελείται αυτή η υπηρεσία; Που και πώς  καταγράφονται τα περιστατικά επίθεσης από την υπηρεσία του δήμου Ξάνθης ;  Υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων αυτών των περιστατικών; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση στους πολίτες από το δήμο Ξάνθης  σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να κινηθούν οι δημότες σε περίπτωση επίθεσης αδέσποτου ή δεσποζόμενου ζώου;

3)Σε περίπτωση που το φυσικό περιβάλλον του αδέσποτου ζώου είναι πλησίον σχολείου, νοσοκομείου ή αθλητικού κέντρου κλπ ο νόμος (4039/12 ΦΕΚ 15Α/02-02-2012,άρθρο. 9.10) σαφώς ορίζει ότι δεν επιτρέπεται η επαναφορά του. Η πραγματικότητα στην πόλη μας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Γιατί δεν υπάρχει χάρτης οριοθετημένων περιοχών στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά των αδέσποτων;

4)Γιατί το πρόγραμμα των στειρώσεων και των εμβολιασμών μέχρι τον Ιούλιο του 2015 δεν είχε ξεκινήσει  και αφήσατε ένα διάστημα 6 μηνών ανεκμετάλλευτο;

5)Κατόπιν δικού μας αιτήματος στην Αστυνομία,  με το ερώτημα αν υπάρχουν βεβαιώσεις παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με τα ζώα συντροφιάς λάβαμε την εξής απάντηση: Για το έτος 2015-16 η Αστυνομία βεβαίωσε ένα (1) πρόστιμο σε ιδιοκτήτη σκύλου για παράβαση του άρθρου 314 Π.Κ. «σωματική βλάβη από αμέλεια. Επίσης, η Αστυνομία βεβαιώνει ότι δεν διαθέτει μέσα ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων. Ποια Υπηρεσία εφαρμόζει την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία επιβολής προστίμων, όσο αναφορά τις παραβάσεις ηλεκτρονικής σήμανσης και των παραβατών –ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς που εγκαταλείπουν τα ζώα τους; Γιατί δεν γίνεται ένας συστηματικός έλεγχος με τη βοήθεια του Δήμου για την εφαρμογή της νομοθεσίας;

6)Υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Δήμου που να περιέχει όλα τα στοιχεία των αδέσποτων ζώων όταν εντάσσονται στο πρόγραμμα στείρωσης &εμβολιασμού ;

7)Προτίθεται ο δήμος Ξάνθης να ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Δήμου Ξάνθης ως προς τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, και την προώθηση υιοθέτησης αδέσποτων ζώων (τόσο με μηνύματα στα Μ.Μ.Ε, όσο και με διανομή φυλλαδίου και ομιλίες στα σχολεία) και αν ναι, πότε θα ξεκινήσει αυτή η ενημέρωση;

8)Γιατί δεν υπάρχει συνεργασία με όμορους δήμους ως προς την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος;
Η αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων αποτελεί πλέον ζήτημα δημόσιας ασφάλειας και υγείας των δημοτών. Αποτελεί, επίσης, κριτήριο πολιτισμού αλλά και ευαισθησίας των αρχών και των πολιτών. Περιμένουμε απαντήσεις ευθύνης  από τον κ. Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Με τιμή
Σωτήρης Τσιακίρογλου – Αλίκη Μιχαλοπούλου
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα