Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Πράσινο φως” του ΣτΕ για μουσουλμανικές σπουδές στο Αριστοτέλειο

Κοινοποίηση

Το “πράσινο φως” έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ίδρυση κατεύθυνσης Μουσουλμανικών σπουδών στη Θεολογική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης! 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ η λειτουργία της εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών αρχίζει από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.
Στη γνωμοδότηση του (υπ΄ αριθμ. 85/2016 ) το Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».
Αντίθετα το ΣτΕ “έκοψε” άλλο σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Παιδείας το οποίο αφορούσε την μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών». Παράλληλα, προέβλεπε την ίδρυση δύο εισαγωγικών κατευθύνσεων: α) της Ρωσικής Γλωσσάς και Φιλολογίας και β) των Σλαβικών Σπουδών.
Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ δεν πήρε την έγκριση του ΣτΕ καθώς κρίθηκε ότι είναι σε απόκλιση από την γνώμη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ). Η γνώμη της ΑΔΙΠ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να διατυπώσει θετική κατ΄ αρχήν άποψη για την μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και καθορισμού εισαγωγικών κατευθύνσεων εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, η δομή και η οργάνωση, ο καθορισμός του γνωστικού αντικειμένου, κ.ά. 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα