Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συντάξεις: Συμφωνία – μαχαίρι στην τσέπη των συνταξιούχων

Κοινοποίηση

Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει ως διαπραγματευτική επιτυχία το γεγονός ότι αν και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες επί της ουσίας το Ασφαλιστικό “έκλεισε” όμως οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβερνητική επιτυχία φέρνει νέες μειώσεις σε όλα τα επίπεδα στις συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά στις μειώσεις των επικουρικών και εάν δεν αλλάξει κάτι ως την οριστική συμφωνία με το κουαρτέτο μιλάμε για μειώσεις από 10% ως και 40% (όσο μεγαλύτερη η σύνταξη, τόσο πιο μεγάλη και η μείωση) και οι μειώσεις θα υπολογιστούν με βάση το σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης. Θα δουν δηλαδή μείωση στην επικουρική τους οι συνταξιούχοι που έχουν καθαρό ποσό σύνταξη το μήνα πάνω από 1.170 ευρώ (κύρια και επικουρική).
Πρώτοι στις λίστες των περικοπών για τις επικουρικές μπαίνουν πρώην υπάλληλοι τραπεζών πρώην υπάλληλοι ΔΕΚΟ, εργαζόμενοι στον κλάδο των ναυτιλιακών κλπ, οι οποίοι είχαν χαμηλές κρατήσεις και μεγάλο ποσοστό αναπλήρωσης που έφτανε ως και στο 50% του μισθού.
Κάπως έτσι και για έναν συνταξιούχο με κύρια και επικουρική στα 1.700 ευρώ, εκ των οποίων τα 450 ευρώ είναι η επικουρική το ποσό που θα λαμβάνει (ως επικουρική) δεν αναμένεται να ξεπερνάει πλέον τα 270 ευρώ.
Δεν είναι όμως μόνο οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Οι κύριες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους περικόπτονται ως και 30%, το εφάπαξ μειώνεται 15%, αλλά και το μέρισμα των δικαιούχων του Δημοσίου πέφτει ως και 32%.
Την ίδια ώρα μπαίνει ηλικιακό όριο στις συντάξεις χηρείας, μειώνονται κατά 60% οι συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται ενώ μειώνονται, όπως προβλεπόταν από το προηγούμενο μνημόνιο και οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα