Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αδυνάτισμα: Πώς θα καταφέρετε να μην ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά

Κοινοποίηση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν χάσει κιλά, κάποια στιγμή τα ξαναπαίρνουν ή εμπλέκονται σε έναν αέναο κύκλο απώλειας και ανάκτησης βάρους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη για το αδυνάτισμα δείχνει ότι όλοι οι άνθρωποι λίγο-πολύ είναι επιρρεπείς να ξαναπαχύνουν, όμως όσα περισσότερα κιλά χάσει κανείς στην αρχή, τόσο λιγότερο κινδυνεύει να «κυλήσει» ξανά στην παχυσαρκία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζοάνα Χουάνγκ της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk Inc, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστώνη, ανέφεραν ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να διατηρήσουν το μειωμένο βάρος τους, έχουν αυτοί που εξ αρχής κατάφεραν να χάσουν τα περισσότερα κιλά.
«Πολλοί άνθρωποι ξανακερδίζουν το βάρος τους μετά την αρχική απώλεια, ενώ οι περισσότεροι, μετά από μια αρχική περίοδο αδυνατίσματος, ακολουθούν ένα πρότυπο ‘ανακύκλωσης’, βιώνοντας διαδοχικές φάσεις απώλειας και ανάκτησης βάρους», δήλωσε η Χουάνγκ.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιιατρικά ιστορικά περίπου 177.800 παχύσαρκων ατόμων. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι είχαν κατορθώσει εξ αρχής να χάσουν το μεγαλύτερο βάρος, ήσαν αυτοί που ήταν πιθανότερο να συνεχίσουν να αδυνατίζουν σε βάθος χρόνου.
Σε διάστημα δύο ετών, από όσους είχαν χάσει αρχικά τα περισσότερα κιλά, μόνο το 19% πήραν ξανά πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους. Ενώ από όσους είχαν χάσει τα λιγότερα κιλά στην αρχή, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (το 40%) ξαναπήραν πάνω από τα μισά χαμένα κιλά τους.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα