Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Χωρίς λόγια» η ανεκδιήγητη κατάσταση του παλιού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης

Κοινοποίηση


Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο κυριολεκτικά έχει χυθεί πολύ μελάνι, ωστόσο όπως όλα δείχνουν…δε φαίνεται ν’ απασχολεί κανέναν.
Ο λόγος, για το Παλιό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ένα κτίριο το οποίο σήμερα βρίσκεται στο έλεος του χρόνου αλλά και διαφόρων, οι οποίοι με μεγάλη ευκολία μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτό, να κοιμηθούν, να πάρουν τη «δόση» τους, να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει.
Η αίσθηση που δημιουργείται μπαίνοντας κανείς μέσα σε αυτό, είναι ανατριχίλα, μια ανατριχίλα που διαπερνά ολόκληρο το κορμί σου, μαζί με φόβο. Ένας φόβος περίεργος για το τι θα συναντήσεις στα επόμενά σου βήματα, αφού ειδικότερα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης λέγονται διάφορα για όσα διαδραματίζονται εκεί μέσα κυρίως τις νύχτες.
Διάσπαρτα σε όλους τους ορόφους βρίσκονται έγγραφα αλλά και φάκελοι ασθενών, ιατρικά μηχανήματα σαπισμένα, τοίχοι έτοιμοι κυριολεκτικά να πέσουν, ένα κυριολεκτικά βομβαρδισμένο τοπίο…
Αρχές του 1975 το Νοσοκομείο μετακόμισε στο νέο τότε, παλιό σήμερα Νοσοκομείο στην Καλλιθέα και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως Σχολή Νοσηλευτικής του Νοσοκομείου μέχρι το 2002.
Έκτοτε εγκαταλείφθηκε στην τύχη του χωρίς καμία συντήρηση. Υπογραμμίζεται πως σε κάποια πτέρυγα του 3ου ορόφου του κτιρίου λειτουργούν υπηρεσίες σε αυτή την απελπιστική κατάσταση.
Οι υπόλοιποι, τεράστιοι χώροι του, παραμένουν αναξιοποίητοι, εγκαταλελειμμένοι, ρημαγμένοι.
Δεκατέσσερα σχεδόν χρόνια πια, από τη μεταφορά του Νοσοκομείου της οδού Δήμητρας στη περιοχή της Δραγάνας, με το παλιό νοσηλευτικό ίδρυμα της πρωτεύουσας του Έβρου να έχει απαξιωθεί στο μέγιστο βαθμό.
Οι περίοικοι των οδών Δήμητρας και Αμμοχώστου που γειτνιάζουν με το παλιό Νοσοκομείο, αναφέρουν την έντονη ανησυχία τους ακόμα και για την υγεία τους αναφορικά με τη πιθανή ραδιενέργεια που μπορεί να εκπέμπουν ακόμα τα κατεστραμμένα μηχανήματα όπως τομογράφοι κλπ.
Επιπλέον αξίζει ν’ αναφερθεί πως οι ίδιοι, όπως υπογραμμίζουν στο e-evros.gr, αναρωτιούνται χωρίς ωστόσο να παίρνουν από κάπου απαντήσεις, για το τι μέλλει γενέσθαι, με τα φώτα του εγκαταλελειμμένου πια ιδρύματος, τα οποία κάθε βράδυ σε συγκεκριμένους ορόφους είναι αναμμένα, μάλιστα όπως τονίζουν, ακόμα και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του 3ου ορόφου, δε δικαιολογείται να έχουν αναμμένα φώτα στη 01.00 τα ξημερώματα.
Παράλληλα, όπως λένε, υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για διαμονή ανθρώπων στο κτίριο φάντασμα της πρωτεύουσας του Έβρου.
Φανερά αγανακτισμένοι, δηλώνουν χαρακτηριστικά πως «η ανοχή αυτής της κατάστασης έχει ξεπεραστεί», ενώ «το ρεύμα όσων διαμένουν εκεί μέσα, δε θα το πληρώνουμε και αυτό εμείς» όπως λένε.
Την ίδια ώρα στο έλεός του βρίσκεται και το κτίριο του παλιού Νεκροτομείου στην πίσω πλευρά του Νοσοκομείου, με τις πόρτες του να χτυπούν δυνατά όποτε ο δυνατός αέρας κάνει την εμφάνισή του. Ακόμη ένα κτίριο με απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση…
Λόγος πολύς για να μη γίνει τίποτα, αφού οι τοπικοί φορείς μιλούν και κάνουν προτάσεις για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου, όπως φαίνεται μόνο με σκέψεις, γιατί από πράξεις…
Δε μιλάμε φυσικά για την άμεση αξιοποίησή του κάτι που φαίνεται «όνειρο θερινής νυκτός», αλλά τουλάχιστον για τη στοιχειώδη φύλαξή του, την απομάκρυνση όλων αυτών των «στοιχειωμένων» κρεβατιών, μηχανημάτων και ότι άλλο μπορεί να βάλει ανθρώπινος νους τα οποία αποτελούν σίγουρα πια υγειονομική βόμβα και τη θωράκισή του.
2016, με εικόνες ντροπής, που το μόνο που γίνεται κατά καιρούς, είναι οι αρμόδιοι μετά από κάθε δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου θέματος, να τοποθετούν καινούργια «λουκέτα» ώστε να δυσκολεύουν τη πρόσβαση, όμως η κατάσταση πια έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Δεν αρκούν μόνο τα «λουκέτα», αφού όλα τα τζάμια περιμετρικά του κτιρίου είναι σπασμένα, με ανθρώπους και τετράποδα να «αλωνίζουν».
Η μυρωδιά, τα συναισθήματα, ο φόβος, αλλά και η «ζέστη» ειδικότερα στους χώρους των ακτινοδιαγνωστικών μηχανημάτων και των «τότε» χειρουργείων, σε καμία περίπτωση δε μπορεί να μεταδοθεί μέσα από τις σειρές που γράφω, ούτε μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιοποιεί το e-evros.gr.
Ένα είναι το σίγουρο, πως πλέον χρειάζονται απαντήσεις από τους ιθύνοντες, απαντήσεις και πράξεις, αρκεί να κάνουν μία βόλτα στο εσωτερικό του παλιού Νοσοκομείου και σίγουρα μετά θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται αλλά και τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα