Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δικηγόρος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της αποχής των συναδέλφων του

Κοινοποίηση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του δικηγόρου Αντ. Ξενάκη με την οποία ζητά να «παγώσει» η απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με τις οποίες αποφασίστηκε η παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως 15 Απριλίου 2016.
Ο κ. Ξενάκης υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις για την αποχή των δικηγόρων είναι αντίθετες στα άρθρα 2, 5, 20 και 22 του Συντάγματος, αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Δικηγόρων, καθώς και στη νομολογία του ΣτΕ.
Στην προσφυγή, αναφέρεται ότι οι δικηγόροι κατά το διάστημα που έχει αποφασιστεί η αποχή, δεν μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους, καθώς ο ΔΣΑ δεν εκδίδει γραμμάτια προείσπραξης που είναι αναγκαία παραστατικά για κάθε δικαστική ενέργεια, εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει οι δικηγόροι την άδεια από τον Σύλλογο – η δε χορήγηση των αδειών, γίνεται σε ελάχιστο αριθμό περιπτώσεων (παραγραφή αδικημάτων, αποφυλακίσεις, κ.λπ.).
Ο προσφεύγων υποστηρίζει επίσης ότι η απαγόρευση αυτή έκδοσης γραμματίων από τον ΔΣΑ κατά την διάρκεια της αποχής είναι και μη νόμιμη, καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Δικηγόρων και οδηγεί στην άρση της δυνατότητας απονομής της Δικαιοσύνης – ενώ όποιος παραβιάσει την αποχή υπόκειται στον πειθαρχικό έλεγχο.
Επίσης, αναφέρει ότι για να παρακαμφθεί η νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει κρίνει ότι η αποχή των δικηγόρων δεν πρέπει να είναι μεγάλης διάρκειας, επιλέχθηκε το σύστημα των διαρκών συνεχών αποφάσεων αποχής μεγάλης διάρκειας, πού όλες μαζί συνεχόμενες από την έναρξη της δικηγορικής αποχής έως σήμερα, «συνιστούν αποχή καθολικού χαρακτήρα και αόριστης διάρκειας».
Ακόμη, σύμφωνα με το iefimerida.gr, αναφέρει ότι η αποχή του δημιουργεί οικονομική βλάβη και προβλήματα, καθώς δεν μπορεί να εργαστεί για να έχει πόρους, δεν έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, ενώ έχει δάνειο και τρία ανήλικα παιδιά.
Η προσφυγή του δικηγόρου είναι η πρώτη που κατατέθηκε στο ΣτΕ κατά της αποχής των δικηγόρων, καθώς η προηγούμενη που είχε καταθέσει πρόσφατα ο τέως δικαστικός λειτουργός και νυν δικηγόρος Δ. Καλουτάς δεν θα εκδικαστεί, αφού δεν κατέθεσε νόμιμα την αίτηση του, αλλά ούτε συνοδευόταν με το αναγκαίο γραμμάτιο προείσπραξης και τα σχετικά παράβολα.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα