Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κρυπτοχριστιανισμός στον Πόντο – Εκδήλωση στην Ξάνθη με τον Στάθη Πελαγίδη (+ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Συγκίνησαν τα προσωπικά βιώματα μελών του ακροατηρίου που ήρθαν σε επαφή με κρυπτοχριστιανούς και τα κατέθεσαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 με τίτλο «Κρυπτοχριστιανοί ή κρυπτομουσουλμάνοι; Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στον Πόντο», στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Ομιλητής ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, ο οποίος τόνισε ότι το τραγικό κεφάλαιο των κρυπτοχριστιανών του Πόντου παραμένει ως τις μέρες μας επίκαιρο και ζωντανό.




Καθήλωσε το ακροατήριο με το μεστό του λόγο και τις γνώσεις του στο θέμα των κρυπτοχριστιανών.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην εμφάνιση του φαινομένου του κρυπτοχριστιανισμού, την περίοδο των εξισλαμισμών, δίνοντας ερμηνείες για τους λόγους παραμονής των Ελλήνων στις πατρογονικές εστίες όντας κρυπτοχριστιανοί.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης κατά το σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: Από αυτόν τον πλούτο του χριστιανισμού, εκεί στα χώματα της πατρίδας, είναι αδύνατον να μην απόμειναν έστω και λίγα «ψίχουλα» το «προζύμι του λαθρόβιου Ελληνισμού» κατά τον Μακρυγιάννη.
Την εκδήλωση πλαισίωσε η μουσική χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Νομού Ξάνθης.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα