Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρχονται νομοσχέδια για φοροδιαφυγή, καπνικά και πλαστικό χρήμα

Κοινοποίηση


Έρχονται νομοσχέδια για φοροδιαφυγή, καπνικά και πλαστικό χρήμα
Πλήγμα στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, που εκτιμάται ότι στοιχίζουν στην ελληνική οικονομία «το αμύθητο ποσό των 15-20 δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 9 δισ. από ΦΠΑ, φιλοδοξεί να καταφέρει η κυβέρνηση, μέσα από μια σειρά βαθιών τομών. Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο βρίσκεται στη μέση ενός σχεδιασμού, με κρίσιμα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το πλαστικό χρήμα και την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων.
Παράλληλα, αποφασιστικά μέτρα λαμβάνονται για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα, ενώ εντός του 2016 αναμένεται να προωθηθεί και το επιχειρησιακό σχέδιο, που – μέσω της μηχανογράφησης των ΔΟΥ – θα «κλείσει» τις εφορίες για τους πολίτες, εκτρέποντας τις συναλλαγές προς το διαδίκτυο και μετατρέποντάς τες «σε ελεγκτικά κέντρα» αντί για «κέντρα ταλαιπωρίας πολιτών».
Για τα ναυτιλιακά καύσιμα
Σε ό,τι αφορά τα ναυτιλιακά καύσιμα, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι το λαθρεμπόριο θα δεχτεί μεγάλο χτύπημα. Όπως γνωστοποίησε, ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την τοποθέτηση GPS στα λεγόμενα «σλέπια» (μικρά δεξαμενόπλοια μεταφοράς ναυτιλιακών καυσίμων). Επιπρόσθετα, ολοκληρώνεται η διαδικασία για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών- εκροών σε όλη την αλυσίδα εμπορίας καυσίμων, από το διυλιστήριο μέχρι το βυτιοφόρο. Επιπλέον, προχωρούν οι διαδικασίες και για τον «μοριακό ιχνηθέτη», που θα «πέφτει» στο καύσιμο, δίνοντας ακριβή πληροφορία για το πότε και από πού έφυγε το φορτίο.
Για τη φοροδιαφυγή, τα καπνικά προϊόντα και το πλαστικό χρήμα
Σχετικά με τη φοροδιαφυγή, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ΑΦΜ με ύποπτες κινήσεις. «Θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά ελεγκτικά, είτε με αυτόματη ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων είτε με άλλο τρόπο» επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός προκύπτει από ενοποίηση λιστών που δεν αφορούν το εξωτερικό.
Για τα καπνικά προϊόντα, ο υπουργός προανήγγειλε την ίδρυση ειδικού συντονιστικού κέντρου για την πάταξη της λαθρεμπορίας και τη χρήση ειδικών κωδικών σήμανσης, ενώ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, προϊδέασε για τη χρήση κινήτρων αλλά και υποχρεωτικών μέτρων, που θα οδηγήσουν στην αύξηση της χρήσης του. Πρόσθεσε όμως, ότι σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν και οι τράπεζες, μειώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τις προμήθειές τους από τη χρήση καρτών στις συναλλαγές.
Για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων
Σε σχέση με την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και η σχετική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς βρίσκεται σε τελική φάση. Όπως είπε, θα δοθούν μεν κίνητρα, αλλά τα όσα ακούγονται για πολύ χαμηλούς συντελεστές και χαριστική περαίωση, δεν ισχύουν. «Όσοι έχουν χρήματα εκεί έξω, έχουν μια τελευταία ευκαιρία να τα δηλώσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Αλεξιάδης και στην ανάγκη για αύξηση του αριθμού των εφοριακών, ώστε να ισχυροποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός. Όπως είπε, για να φτάσει ο αριθμός αυτός στα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που μάλιστα έχουν πολύ χαμηλότερη φοροδιαφυγή, χρειάζεται ακόμη και να διπλασιαστεί.
Ο ίδιος διέψευσε τα όσα ακούγονται περί διάλυσης του ΣΔΟΕ, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα του επιτρέψει να αναλάβει τον ορθό του ρόλο, αυτόν δηλαδή της πάταξης του μεγάλου οικονομικού εγκλήματος. Και αυτό το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης.
newsbeast.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα