Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σοβαρό ενδιαφέρον για την κλωστική κάνναβη στην Θράκη – Εκδήλωση στην Ξάνθη

Κοινοποίηση

Εξειδικευμένο ήταν το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα με θέμα «Καινοτόμος και Νεανική Επιχειρηματικότητα & Κοινωνική Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου 2016, στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωβουλευτή της GUE/ ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.
Το δεύτερο σκέλος της ημερίδας αφορούσε στην καλλιέργεια κλωστικής και θεραπευτικής κάνναβης. Ως μια απάντηση στην κρίση της αγροτικής παραγωγής ανέφερε την κλωστική κάνναβη ο κ. Κούλογλου, μιλώντας στο ypaithros.gr. «Πρόκειται για ένα προϊόν που παρήγαγε παραδοσιακά η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, επί δικτατορίας Μεταξά, οπότε απαγορεύτηκε, κυρίως για ιδεολογικούς και πολιτιστικούς λόγους».
Σημείωσε ότι η κλωστική κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή δεκάδων προϊόντων, από ρούχα και σκοινιά μέχρι μονώσεις κτιρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ολλανδία κάνουν έως και βέσπες. «Πρόκειται για μια παραγωγή που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καθυστερήσαμε ν’ αξιοποιήσουμε τις επιδοτήσεις λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση της παραγωγής στην Ελλάδα. Μπορεί να επιδοτηθεί με βάση την ΚΑΠ μέχρι 70.000 ευρώ για νέους παραγωγούς, στο ξεκίνημά τους».
Ο κ. Κούλογλου αντιπαρέβαλλε την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία παρουσιάζει αρκετές αρνητικές οικολογικές επιπτώσεις προσθέτοντας ότι ο κύκλος των επιδοτήσεων κλείνει την επόμενη τριετία. «Η κάνναβη είναι ένα φυτό φιλικό προς το περιβάλλον, εύκολο στην καλλιέργειά του» είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει το κατάλληλο κλίμα και έδαφος.
Εργαλεία κατά της ανεργίας
Στην ημερίδα, παρουσιάστηκαν εργαλεία και καλά παραδείγματα για τη μείωση της νεανικής ανεργίας, την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση του διαρκώς αυξανόμενου ρεύματος των νέων που εγκαταλείπουν τη χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης. Δόθηκε έμφαση στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, ενώ παρουσιάστηκε ως προοπτική η καλλιέργεια της κλωστικής και βιομηχανικής κάνναβης. Το θέμα απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω και της «ζεστής» ακόμη υπογραφής της ΚΥΑ για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης από τον αν. ΥΠΑΑΤ Μάρκο Μπόλαρη.
Στόχος της ημερίδας ήταν η συνεισφορά της στην εκκίνηση συζητήσεων που να αφορούν στο μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο στο παρελθόν. Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» νυν κι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καθώς και φορείς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η πρώτη θεματική αφορούσε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.  Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Ανδρέου, υπεύθυνος των εργαστηρίων Ανδρέου ο οποίος παρουσίασε την νεοφυή επιχείρηση «Εργαστήρια παραγωγής και καλλυντικών και αιθέριων ελαίων», η Λουίζα Σαλτσίδου, πρόεδρος του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία παρουσίασε το Δίκτυο, ο Παναγιώτης Φιλιππίδης πρόεδρος του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης. Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε προβολή αποσπασμάτων ντοκιμαντέρ για την Κοινωνική Οικονομία.
Η δεύτερη θεματική είχε σαν θέμα την επίκαιρη «Κλωστική και θεραπευτική Κάνναβη» και μάλιστα έγινε προβολή αποσπασμάτων από την σχετική εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου στις Βρυξέλλες. Για την καλλιέργεια μίλησε και ο γεωπόνος Αβραάμ Νικολαΐδης, ενώ στο τέλος έγινε συζήτηση με το κοινό.
ΠΗΓΗ: ypaithros.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα