Header Ads

kotakkis

Επίτιμος διδάκτορας του Δ.Π.Θ. ο Αρχιεπίσκοπος - Στην Κομοτηνή ο Ιερόνυμος (+ΦΩΤΟ)


Σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ., αναγορεύθηκε το Σάββατο με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του σημαντικότερου πνευματικού ιδρύματος της Θράκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος έφτασε στην Κομοτηνή με στρατιωτικό αεροπλάνο προερχόμενος κατευθείαν από την συνάντηση της Λέσβου με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπου συνάντησαν από κοντά και συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί.

Τον κ. Ιερώνυμο προσφώνησε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Αθανάσιος Καραμπίνης που χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο ως «πρωτοπόρο της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα με ανυπολόγιστα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στον τομέα της προστασίας των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την κρίση, των προσφύγων και των μεταναστών».

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει το Δ.Π.Θ., 41 χρόνια μετά την δημιουργία του τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά την οικονομική κρίση το Δ.Π.Θ. υλοποιεί το όραμά του αναπτύσσοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και συμβάλλοντας εκτός από την εκπαιδευτική και πνευματική του δράση, στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θράκης με διεθνείς συνεργασίας που δικαιώνουν τον ρόλο για τον όποιο δημιουργήθηκε».

«Το Δ.Π.Θ. δεν ζητάει ανταλλάγματα από την πολιτεία για την θέση του και την δράση του παρά μόνο να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα πανεπιστήμια του κέντρου», τόνισε ο κ. Καραμπίνης.

«Όποιος διαθέτει ανοιχτούς ορίζοντες βλέπει ότι η Θράκη δεν είναι στην εσχατιά αλλά σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό κέντρο», κατέληξε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ..


Τον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε στην συνέχεια ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ενώ εκτεταμένες αναφορές στο εκπαιδευτικό, εκκλησιαστικό, ποιμαντορικό και πνευματικό του έργο έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης.

Ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μετά την αναγόρευση του, επέλεξε να εισηγηθεί το θέμα της συμβολής του Κλήρου στην ελληνική επανάσταση του 1821, καυτηριάζοντας την αδιαφορία για σημαντικές προσωπικότητες του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και τον «αναθεωρητισμό που παρατηρείται», όπως ανέφερε, «από κάποιους κύκλους στην εκφορά της ιστορίας μας, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την επιτυχία της Επαναστάσεως του 1821 και την κατάκτηση της ελευθερίας από το γένος των Ελλήνων ως αποτέλεσμα της συμβολής των ξένων σε αυτή την υπόθεση».


«Η ουσία είναι ότι αυτή η ελευθερία έχει βγει από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ζήτησε τα ιστορικά γεγονότα να αναλύονται σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής που συνέβησαν και όχι να ερμηνεύονται στην βάση όσων ισχύουν σήμερα, αιώνες μετά την πραγματοποίησή τους.

Δήλωση Δημοσχάκη
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Βουλευτής Έβρου και επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πρόσωπο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τιμάται σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδας και η διαχρονική της προσφορά στην Ελληνική παιδεία, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την κοιτίδα της γνώσης και της έρευνας στην Θράκη μας.

Το σημαντικό έργο του Μακαριότατου υπέρ των Ελλήνων, της παιδείας και του πολιτισμού μας είναι ενδεικτικό της κεντρικής θέσης που κατέχει ο Χριστιανισμός στον Ελληνισμό. Αυτές οι δύο μεγάλες αξίες αποτελούν τους πυλώνες του Ελληνικού Έθνους, γύρω από τους οποίους δημιουργήθηκαν οι βάσεις του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η αναγόρευση του Μακαριότατου ως επίτιμου διδάκτορα της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου αποτελεί πρωτίστως τιμή για εμάς τους Θρακιώτες, αλλά και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο, καθώς στέκεται θεματοφύλακας των ιερών αυτών δεσμών ανάμεσα στην Εκκλησία μας και την Παιδεία μας. Τα συγχαρητήριά μου στις Αρχές του ΔΠΘ για την πρωτοβουλία τους και οι ευχαριστίες μου στον Μακαριότατο για την συνεισφορά του!»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από το Blogger.