Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μίχαλος: Η αύξηση του ΦΠΑ θα αποβεί καταστροφική για την αγορά

Κοινοποίηση


Για μέτρα “αποσπασματικού και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα” κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ
Για μέτρα “αποσπασματικού και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα αλλά αντίθετα το οξύνουν” έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
“Αποδεδειγμένα, κάθε αύξηση φόρου στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση που υφίστανται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καλλιεργεί το έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.”, υποστήριξε ο κ. Μίχαλος, και πρόσθεσε: “Σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις συνολικά επιβαρύνονται με φόρους που φθάνουν το 52% των εσόδων τους. Και δυστυχώς, το νομοσχέδιο που έδωσε προς διαβούλευση η κυβέρνηση προβλέπει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, που διαμορφώνεται πλέον στο 15%, από 10% που ισχύει σήμερα”. 
Ο κ. Μίχαλος εκτίμησε πως η διαφαινόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα αποβεί καταστροφική για την ελληνική οικονομία και την αγορά. “Η αύξηση αυτή του ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, καθώς θα επιφέρει αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες, ακόμη και των καθημερινών αναγκών των νοικοκυριών σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης της αγοραστικής κίνησης”, υπογράμμισε.
Μάλιστα, επεσήμανε πως οι επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις δεν σταματούν μόνο στο φορολογικό, αφού με τις διατάξεις που αφορούν στο ασφαλιστικό αυξάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. 
“Η κυβέρνηση οφείλει έστω και την τελευταία στιγμή να αντιμετωπίσει κάτω από διαφορετική οπτική γωνία τα ζητήματα αυτά και να προωθήσει μέτρα που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δίκαιου αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου, το οποίο θα λειτουργεί ως κίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που αποτελεί το μοναδικό αντίδοτο κατά της ύφεσης”, κατέληξε.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα