Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ήρθε η μουσική άνοιξη….

Κοινοποίηση

Μπήκε ο ξανθός Απρίλης, ήρθε το γλυκύ έαρ «κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα» κι αναμένουμε και εφέτος στην Ξάνθη τη μουσική πανδαισία που απολαμβάνουμε χάρη κυρίως στην παρουσία του πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη που όλος είναι μουσική και κάλος ανοίξεως και υποστασιάζει το «μουσικήν ποίει και εργάζου».
            
Τα δάχτυλα αυτού του πιανίστα στα πλήκτρα του πιάνου κάνουν τους ¨δύσκολους¨ συνδυασμούς ήχων να ηχούν γλυκά και σαγηνευτικά στα αυτιά του κοινού ως ένα σχήμα ποιητικών χρωμάτων, αρωμάτων και ονείρων.
            
Θέλω σε τούτο το σύντομο κείμενο-ευχαριστία να επιμείνω στη μουσική μαθητεία που μας προσφέρεται από τον Λάμπη Βασιλειάδη. Αυτές τις μέρες του Απρίλη- λίγο πριν από το Πάσχα, την Ανάσταση- παρουσιάζονται έργα κλασικής μουσικής και ο πιανίστας μας με το παίξιμό του αναδεικνύει το κοινό ύφος, την κοινή θεματική τους με την ακόλουθη διαδικασία: προηγούνται παρεμβάσεις, ερμηνείες προφορικά του Λάμπη Βασιλειάδη προς το κοινό και ακολουθεί η εκτέλεση των αντίστοιχων μουσικών έργων. Έτσι, εντασσόμαστε στην εποχή, στο κλίμα, στις ιδιαιτερότητες του κάθε δημιουργού και των συγκεκριμένων κάθε φορά μουσικών έργων και είμαστε τελικά ουσιαστικά έτοιμοι να απολαύσουμε το ρεσιτάλ του Λάμπη Βασιλειάδη!
            
Έχουμε στο τέλος μυηθεί σε μουσικά μαθήματα ήθους, αλήθειας και μαγείας, εμείς οι μουσικά ερασι-τέχνες, απαλά κι σταδιακά, στον αιώνιο κι άφθαρτο κόσμο της μουσικής. Ο Λάμπης Βασιλειάδης μας παίρνει από το χέρι και ασφαλείς βαδίζουμε αυτή την όντως καλλιτεχνική μουσική διαδρομή απόλαυσης, γνώσης και βιωμάτων. Ο κόσμος της κλασικής μουσικής, έργα σπουδαία της παγκόσμιας παραγωγής, μας αποκαλύπτεται και καθιστάμεθα ικανοί να γευτούμε μουσικούς καρπούς, εύχυμούς.
            
Στο ετήσιο αυτό ταξίδι μας από την Ξάνθη στην Κέρκυρα κι από την Κέρκυρα στην Ξάνθη, «με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά μπαίνουμε σε μουσικούς λιμένας πρωτοειδωμένους΄, καλές πραμάτειες αποκτούμε και μουσικά ηδονικά μυρωδικά, κάθε λογής άφθονα μουσικά ηδονικά μυρωδικά απολαμβάνουμε», ώστε τελικά να μπορούμε να λέμε ότι στο ωραίο αυτό μουσικό ταξίδι με καπετάνιο και φίλο αγαπητό τον Λάμπη Βασιλειάδη – τολμώ να πω φίλο αγαπητό, διότι έτσι μας κάνει να τον νιώθουμε με το ζεστό λόγο του και τις μουσικές εκτελέσεις του –γινόμαστε όντως «σοφοί με τόση πείρα» μέσα από εκλεκτές μουσικές συγκινήσεις που αγγίζουν πνεύμα και σώμα και μέσα από μουσικές περιπέτειες και γνώσεις.
Ευγνώμονες λοιπόν και ευχαριστούντες στέκουμε κι εφέτος έτοιμοι συνδαιτημόνες και συν-επιβαίνοντες στο απριλιάτικο μουσικό ταξίδι του 2016!
Κατσαβέλης Ιωάννης
(φιλόλογος – εραστής της μουσικής)
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα