Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ώρα μηδέν για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Κοινοποίηση

Η επί της αρχής έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΒΖ που έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανοίγει την πόρτα των εξελίξεων σε σχέση με την εταιρεία η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.
Εφόσον πράγματι οι διαδικασίες εφαρμογής του πλάνου της Πειραιώς προχωρήσουν τότε με βάση το σχέδιο η επόμενη μέρα περιλαμβάνει τρεις κινήσεις:
Πρώτον την πώληση εργοστασίων στη Σερβία καθώς και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η πώληση θα γίνει μέσω διεθνούς διαγωνισμού ενώ ήδη κατά πληροφορίες έχουν ήδη κατατεθεί  είτε συγκεκριμένες προτάσεις εξαγοράς είτε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Στόχος από τις πωλήσεις είναι να εισπραχθεί ένα τίμημα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.
Δεύτερον τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 30%. Ήδη το ΔΣ στην τελευταία συνεδρίαση ανακοίνωσε ως πρώτη κίνηση στήριξης της προσπάθειας την ομόφωνη απόφαση για παραίτηση των μη εκτελεστικών μελών του Δ.Σ από το δικαίωμα της αμοιβής για την συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Βεβαίως είναι σαφές ότι στο κομμάτι αυτό του πλάνου αναμένεται να εκδηλωθούν οι εντονότερες αντιδράσεις.
Τρίτον μείωση των τιμών παραγωγού κατά τουλάχιστον 15%. Σημειώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα στην περίπτωση της ΕΒΖ είναι ότι το κόστος παραγωγής φτάνει τα 700 ευρώ ο τόνος ξεπερνώντας την τιμή πώλησης που είναι στα 545 ευρώ ο τόνος. Η εταιρεία κερδίζει μόνο από τις εισαγωγές που κάνει, ωστόσο εάν στραφεί αποκλειστικά στις εισαγωγές θέτει στο περιθώριο τους περίπου 150 εργαζομένους και τους 2.000 τευτλοπαραγωγούς.
Εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο, τα έσοδα από τις πωλήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 εκατ. ευρώ, μαζί με τη νέα χρηματοδότηση ύψους 12 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει το διαχωρισμό του υπόλοιπου δανεισμού σε δύο δάνεια ένα εξυπηρετήσιμο ύψους 60 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο 1,5% και μη εξυπηρετήσιμο 50 εκατ. ευρώ με μηδενικό επιτόκιο το οποίο και θα διαγραφεί όταν αποπληρωθεί το εξυπηρετήσιμο.
Σημειώνεται ότι η  ΕΒΖ που συμπλήρωσε οκτώ συναπτές ζημιογόνες χρήσεις εμφανίζει ληξιπρόθεσμα δάνεια που ξεπερνούν τα 145 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές είναι και οι οφειλές προς τους τευτλοπαραγωγούς, οι οποίοι βεβαίως θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα σπείρουν και άλλα στρέμματα. Για αυτό το σκοπό άλλωστε το ΔΣ αποφάσισε να δώσει ένα μέρος των οφειλών (συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ) προς τους παραγωγούς προκειμένου να εξομαλύνει και να διασφαλίσει την πορεία της σποροπαραγωγής.
Επιπλέον το ΔΣ αποφάσισε την οριστικοποίηση της χρήσης της παραγωγικής μονάδας της Ορεστιάδας καθώς οι εκεί κλιματικές συνθήκες βοηθούν την καλύτερη αποδοτικότητα της σποράς. Τέλος να θυμίσουμε ότι μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις μελών της διοίκησης, νέος πρόεδρος του ΔΣ είναι ο γεωπόνος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Χ. Ρώσσιος, ενώ διευθύνων σύμβουλος ο Π. Μάνης στενός συνεργάτης του υπουργού ανάπτυξης Γ. Σταθάκη. Στο ΔΣ τοποθετήθηκαν επίσης ο Α. Χατζηδιαμαντής (Αντιπρόεδρος)  και οι Π. Γάτσος , Γ. Τσιαπάρας  Χ. Βογιατζή (μη εκτελεστικά μέλη).
Πηγή: capital.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα