Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ρεσιτάλ πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη στην Ξάνθη

Κοινοποίηση


Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής  η ανοιξιάτικη γιορτή μουσικής στην Ξάνθη
«Αν είσαι αληθινός, μπορείς να παίξεις μουσική και με ένα κορδόνι παπουτσιών»  είπε ο John Coltrane. Πόσο μάλιστα αν έχεις μαθητεύσει χρόνια δίπλα σε μεγάλους δασκάλους της μουσικής Τέχνης και να είσαι πλέον Καθηγητής ενός Πανεπι­στημιακού Τμήματος Μουσικών Σπουδών και με τη σειρά σου να μεταλαμπαδεύεις πείρα, σοφία, τέχνη όπως ο δεξιοτέχνης πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης.
Είχα την ευκαιρία να πρωτοαπολαύσω  την μουσική ερμηνεία του  Λάμπη πριν αρκε­τά χρόνια όταν πρωτοξεκίνησε τις αφιλοκερδείς εμφανίσεις του στην Ξάνθη σε συν­ερ­γασία με την ΦΕΞ συμβάλλοντας στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης μας.  Μαγεύτηκα από τον περισσό οίστρο του, τον ευφυή συνδυασμό ερμηνείας κορυ­φαίων έργων του πιανιστικού ρεπερτορίου την ατσάλινη κυριαρχία του επί του κλα­βιέ, τον λυρισμό της ερμηνείας του και βεβαίως την ανάλυση των έργων που ο πιανί­στας αναπτύσσει πριν από την  εκτέλεση κάθε έργου με τρόπο γλαφυρό και κατανο­η­τό στο κοινό, τρόπο που δείχνει την βαθιά μουσικολογική γνώση του. Η ερμηνεία του Λάμπη Βασιλειάδη έχει έντονο προσωπικό στυλ, πληθω­ρική συναισθηματική φόρτι­ση που συνδυάζει την ευαισ­θησία και την εσωτερι­κότητα με το εκρηκτικό μεσογεια­κό ταπεραμέντο. Οι συναυ­λίες του που καλύπτουν  πάντα ένα μεγάλο εύρος ρεπερτο­ρίου έχουν συνεκτικό μουσικό ειρμό και άριστη αίσθηση του δραματικού χρονισμού και της μουσικής οικονομίας, ανα­δεικνύοντας χαρακτηρι­στικά την μαθηματική δομή της μουσικής. Ενθουσιάζουν το ακροατήριο. Ο Λάμπης Βασιλειάδης είναι ένας πια­νίστας απαιτητικού ρεπερτορίου.
Στην πορεία των χρόνων είχα την τύχη να συναντήσω τον καλλιτέχνη από κοντά. Ο Λάμπης Βασιλειάδης είναι ένας σεμνός άνθρωπος καθόλου αυτάρεσκος παρά την μεγάλη και διεθνή αναγνώριση που έχει. Είναι γεμάτος δημιουργικές ιδέες που φρον­τί­ζει να πραγματοποιεί. Κάθε φορά που επισκέπτεται την πόλη μας πάντα  μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τις προόδους του. Με την συμμετοχή των μαθητών του διαπι­στώνουμε ότι συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την προσπάθειά του για τη μουσική παιδεία των νέων μας, προβάλλει τις ερμηνείες τους και δημιουργεί ένα αριστουρ­γηματικό σύνολο.
Είναι ευχής έργον που ο εξαίρετος πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης, επισκέπτεται την πόλη μας και μας χαρίζει αυτές τις ανεπανάληπτες μουσικές στιγμές που απολαμβά­νουμε στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.
Μαρία-Ευρυδίκη Γκράτζιου 
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών 
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Μην χάσετε σήμερα και αύριο
Συναυλία  «Οι Πιανίστες του Ιονίου» ΙΙ
Παρασκευή 15 Απριλίου 2016   [20.30] στη Γενισέα στο πολιτιστικό Κέντρο
Οι Πιανίστες του Ιονίου είναι φοιτητές της κατεύθυνσης πιάνου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 Ρεσιτάλ πιάνου με τους Ηλία Στασινό και Νίκο Λαβασά
Το πρόγραμμα
Ηλίας Στασινός : Beethoven, Variations and Fugue in E flat Major, op 35 (Eroica Variations)
Νίκος Λαβασάς : Prokofiev, Sonata n.7 in B flat Major op.83       I.Allegro Inquieto  /   II.Andante caloroso  /  III.Precipitato
Σάββατο 16 Απριλίου 2016  [20.30] στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Ρεσιτάλ πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη
Μια παρουσίαση του έργου του Φεστιβάλ στα δέκα χρόνια παρουσίας του στην Ξάνθη. Μικρή αναφορά της προσφορά του, στο χώρο της μουσικής στην πόλη μας.
  
Σάββατο 16 Απριλίου 2016  [21.00] στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
 Ο πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα, την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Έχει συνολικά 11 βραβεύσεις σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς πιάνου.
Η πλούσια δισκογραφική του δραστηριότητα (17 CD) έχει επανειλλημένα σχολιαστεί από το διεθνή τύπο ( Piano News, Fanfare Magazine, BBC Music Magazine,Listener). 
Έχει συμπράξει με μεγάλες ορχήστρες (Φιλαρμονική Πράγας, Thailand Symphony, Fairbnaks Philharmonic, Suk Chamber, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσ/νίκης) , ενώ αριθμεί περί τις 600 ατομικές συναυλίες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Ως πιανίστας μουσικής δωματίου εμφανίζεται συχνά με διάφορα σύνολα. 
Είναι τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών Μουσικών Ημερών στο Κίελο της Γερμανίας, ενώ από το 2006 συντονίζει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη.
Η Περίπτωση Της Κλάρας ή αλλιώς «Το Δαιμονικό Στοιχείο Στον Έρωτα» 
Τρία έργα που συμβολίζουν την πορεία της “ειμαρμένης” ( δαίω, δαίμων) στην σχέση όπου η Κλάρα έντονα προσανατολισμένη προς την εικόνα του πατέρα ελκύει τόσο τον Γιοχάνες όσο και τον Ροβέρτο χωρίς αυτοί να μπορούν να την πλησιάσουν. Στην κεραυνοβόλα έλξη ο Ροβέρτος παραιτείται από την αρραβωνιαστικιά του ενώ ο Γιοχάνες χτίζει γέφυρες πάνω στις πιο δεξιοτεχνικές γραμμές για να πλησιάσει το θηλυκό στοιχείο που αρνείται να συμβιβαστεί χαρακτηρίζοντας τις παραλλαγές σε ένα θέμα του Παγκανίνι, δαιμονικό έργο. 
Το σχόλιο μου: το ενδιάμεσο βάλς της «κολάσεως» παράφραση της όπερας του Μαγιερμπεερ «Ροβέρτος ο Διάβολος» σε μια δαιμονικά πιανιστική διάσταση. 
Τα έργα 
R. Schumann 
Sonata Op 11 σε φα δίεση ελάσσονα 
Introduzione – Allegro Vivace  / Aria  / Scherzo  / Allegro un poco maestoso 
F. Liszt – Meyerbeer 
Reminiscences de Robert le Diable – Το βαλς της κολάσεως 
 J. Brahms 
Παραλλαγές σε ένα θέμα του Paganini  Op. 35 
Βιβλία Πρώτο και Δεύτερο 
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα