Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Σαρώνει» και κοστίζει η παράνομη αγορά φυτοφαρμάκων στην Ορεστιάδα

Κοινοποίηση

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ εκτιμάται ότι χάνεται από την τοπική αγορά, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, για την αγορά φυτοφαρμάκων από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.  
Παρά το γεγονός ότι η προμήθεια φυτοφαρμάκων για ιδία χρήση, από άλλες χώρες είναι παράνομη, αρκετοί καλλιεργητές δεν διστάζουν να εισάγουν ποσότητες, χρησιμοποιώντας τα οχήματά τους για να τις μεταφέρουν ενώ σε αρκετές περιπτώσεις όταν εντοπίζονται, έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 1.000 έως 30.000 ευρώ ανάλογα με τις ποσότητες και το είδος οι οποίες δεσμεύονται στη συνέχεια. 
Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα, εντοπίστηκαν από τις αρχές, δύο διαφορετικά περιστατικά το ένα στο τελωνείο των Καστανεών και το δεύτερο στο μεθοριακό σταθμό του Ορμενίου με ποσότητα 65 λίτρων, ικανή για την κάλυψη τουλάχιστον 400 στρεμμάτων. «Είμαστε βέβαιοι ότι το 99% των καλλιεργητών γνωρίζει ότι η πράξη αυτή είναι παράνομη. 
Τους παρέχουμε συχνή σχετική ενημέρωση αλλά και πολλοί από αυτούς έχουν δώσει εξετάσεις και έχουν λάβει πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων» είπε στην ΕΡΤ Ν.Ορεστιάδας η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της περιφέρειας ΑΜΘ, Στέλλα Δερνεξή. 
Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα