Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στο στόχαστρο αρχαιοκαπήλων η Θράκη – Γ. Τσούκαλης: “Είναι σαν έμποροι ναρκωτικών”

Κοινοποίηση

Μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας και τον αρχαιοκαπήλων δίνει ο Γιώργος Τσούκαλης, αντιπρόεδρος G. Sciacca (I.S.G.E.S.I.) πιστεύοντας πως είναι μια μάστιγα, μια ταφόπλακα του πολιτισμού στην Ελλάδα. 
Ασχολείται 25 χρόνια εθελοντικά με την καταπολέμηση πάντα σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. «προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι η αρχαιοκαπηλία είναι εθνική μειοδοσία» δηλώνει σημειώνοντας ότι παίρνει μέρος και ο ίδιος στην καμπάνια κατά της αρχαιοκαπηλίας στην οποία συμμετέχουν ο Μίμης Πλέσσα, ο Γιάννης Σμαραγδής κ.α. προσπαθώντας να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι δεν αρκεί μόνο να παραδώσουμε στα παιδιά μας την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως και την πολιτιστική κληρονομιά.
Ποιοι, όμως, είναι εκείνοι που βάζουν στόχο τον αρχαιολογικό πλούτο στη χώρα μας; Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη όλοι οι συλλέκτες στον κόσμο θεωρούν τιμή να έχουν ελληνικές αρχαιότητες κι αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 
«Έχει αναδειχθεί μόνο το 8% των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στο έδαφος της Ελλάδος» δηλώνει τονίζοντας τη σημασία του πλούτου που υπάρχει ακόμη μακριά από το φως. Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη θα πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά μουσεία γιατί αυτά θα συντηρήσουν τον αρχαιολογικό πλούτο δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας. «Για μένα ο πολιτισμός είναι ένα εφαλτήριο και για την οικονομία και για την ανάπτυξη του τουρισμού.» Όπως δηλώνει ο γνωστός ερευνητής στα περισσότερα μουσεία ένα μεγάλο μέρος του αρχαιολογικού πλούτου βρίσκεται στα υπόγεια με τον κίνδυνο της απώλειας να είναι μεγάλος και των συνοδευτικών εγγράφων ήδη να είναι ποντικοφαγωμένων, όπως συνέβη στο μουσείο της Ρόδου.
Όσον αφορά στη δράση των αρχαιοκαπήλων ο κος Τσούκαλης τονίζει ότι είναι σαν τους εμπόρους των ναρκωτικών. «Απλώς προσπαθούν κάθε φορά να βρουν και νέους τρόπους να διαφύγουν στο εξωτερικό. Θέλουν όλες τις αρχαιότητες, αρκεί να είναι ελληνικές.» Και η Θράκη δεν έχει γλυτώσει από την δράση των αρχαιοκαπήλων, καθώς όπως σημειώνει η αρχαιοκαπηλία είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια. «Η αρχαιοκαπηλία δεν είναι μαγκιά. Μαγκιά είναι να δοθούν οι αρχαιότητες εκεί που ανήκουν, στην Ελλάδα, ώστε αυτή η όμορφη χώρα να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο» καταλήγει.
ΠΗΓΗ: ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα