Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τέσσερα χρόνια Γυμνάσιο και δύο Λύκειο – Οι αλλαγές που προτείνονται στην Παιδεία

Κοινοποίηση

Νέα πρόταση για τα χρόνια φοίτησης των μαθητών σε γυμνάσιο και λύκειο κατέθεσε ο Αντώνης Λιάκος, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου. Θεωρεί ότι με τέσσερα χρόνια γυμνάσιο και δύο λύκειο θα εξασφαλιστεί ένας κορμός εκπαίδευσης στο γυμνάσιο και το λύκειο θα γίνει περισσότερο ερευνητικό με δυνατότητα επιλογής ομάδων μαθημάτων.
Όπως είπε ο κ. Λιάκος σε συζήτηση στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, με αυτό το σύστημα τα λύκεια θα χορηγούν ένα αξιόπιστοι τίτλο σπουδών». Ο υπουργος Παιδείας Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στο θέμα των ΤΕΙ λέγοντας ότι «υπάρχει μία διασπορά Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα. Κάποια από αυτά έχουν αντικείμενο που επικαλύπτονται από Πανεπιστήμια, ανώτατα και αυτά. Και εκεί υπάρχει μία ιστορία που κάποιος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ενιαία και δεν ανάγονται σε κριτήρια αξιοκρατίας και εκπαιδευτικής ποιότητας. 
Το θέμα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης- κατάρτισης είναι το μεγάλο απωθημένο όλων των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Το 1932 η μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. Το 1965 η δεύτερη μεταρρύθμιση Γεωργίου Παπανδρέου δεν το αντιμετώπισε. 
Ο Γεώργιος Ράλλης με το 309 καθιέρωσε το Τεχνικό Λύκειο αλλά δεν υπήρχε στην πράξη αντιμετώπιση του θέματος». Παρακάτω ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι επιλογή του τεχνικού σχολείου, που δεν ήταν μια ελκυστική επιλογή, αντιμετωπίστηκε περίπου ως κατασταλτική επιλογή και δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ στα σχολεία και ποινικοποιήθηκαν οι μαθητικές καταλήψεις.
dikaiologitika.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα