Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές του Πάσχα

Κοινοποίηση

Οδηγίες προς τους καταναλωτές, ώστε να ξεχωρίσουν την προέλευση των αμνοεριφίων και τον τρόπο παραγωγής των αυγών, κατά τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει του Πάσχα, εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κτλ.).
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας. Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας. Σημειώνεται ότι κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του. Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφαγίων.
Όσον αφορά τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν: σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα: α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής, δηλαδή 0 «Βιολογική παραγωγή», 1 «Ελευθέρας βοσκής», 2 «Δάπεδο με στρωμνή», 3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί». β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα) και γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα