Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το ΝΑΤΟ σε Αθήνα και Άγκυρα για τους τουρκικές προκλήσεις και το προσφυγικό

Κοινοποίηση


Ο Γενς Στόλντεμπεργκ θα επισκεφτεί Ελλάδα και Τουρκία
Την Ελλάδα και την Τουρκία θα επισκεφτεί την επόμενη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε μια χρονική στιγμή που οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησια δημιουργούν σκηνικό έντασης. Ο Γενς Στόλντεμπεργκ θα επισκεφτεί την Αθήνα και την Αγκυρα, θα δει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα μεταφέρει και στις δύο χώρες το μήνυμα ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα πρέπει να προχωρήσει και μέχρι τα Δωδεκάνησα όπως έχει συμφωνηθεί.
Μέχρι σήμερα τα νατοϊκά πλοία περιπολούν μεταξύ Χίου και Λέσβου και ενώ υπάρχουν προσφυγικές ροές και στην περιοχή του Καστελόριζου δεν δίνεται διαταγή σε κανένα από τα πλοία να κινηθεί νοτιότερα.
Στη έδρα της νατοϊκής συμμαχίας οι Αμερικανοί μάλιστα δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεισφέρουν στην επιτήρηση των προσφυγικών ροών με πλοία, αερόστατα επιτήρησης αλλά και άνδρες της ακτοφυλακής σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η όλη δραστηριότητα.
Το κλίμα συνεργασίας όμως μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν ευνοεί καθώς τις τελευταίες 4 ημέρες σημειώθηκαν 17 υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στοχευμένες πάνω από τις Οινούσσες αλλά και το νησί Παναγιά προκαλώντας έκπληξη και στους αξιωματικούς του Πενταγώνου.
Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών αντέδρασαν με διαβήματα και ενεργοποίηση ασκήσεων αντίστοιχα όμως υπάρχει αυξημένη ανησυχία και επιφυλακή καθώς οι προθέσεις της Τουρκίας είναι άγνωστες.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα