Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τούρκος τελωνειακός απαγόρευσε την είσοδο σε Κομοτηναίους που κουβαλούσαν εικόνες Αγίων

Κοινοποίηση

Όχι πίσω, πίσω”, τους φώναξε δείχνοντας με το χέρι προς την Ελλάδα. Αυτή την αντιμετώπιση είχαν τρεις Κομοτηναίοι, από έναν τελωνειακό υπάλληλο της Τουρκίας, στην προσπάθεια τους να μεταφέρουν εικόνες της Θεοτόκου και αγίων της ορθόδοξης εκκλησίας στην Αδριανούπολη.
Εικόνες που δημιούργησαν οι ίδιοι, για να τις τοποθετήσουν στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Για την περιπέτεια των τριών Κομοτηναίων μίλησε στο “Χ” ο Μιχάλης Μανωλακάκης, ο οποίος μαζί με τους συμπολίτες μας Γιώργο Καραμπιμπέρη και Αλέξανδρο Σιβρίδη, μετέφεραν τις εικόνες στην Τουρκία, ενώ στο ταξίδι δε συμμετείχε ο Δημήτρης Αδαμίδης, αν και ήταν δωρητής.
“Ξεκινήσαμε από εδώ φτάσαμε στις Καστανιές του Έβρου, περάσαμε από το ελληνικό τελωνείο, πάμε στο τουρκικό όλοι ήταν καλοί αλλά ένας είπε: “όχι εικόνες σε εκκλησία, πίσω”, και μας γύρισαν πίσω”. Αυτά δήλωσε στο “Χ” ο κ. Μανωλακάκης. Οι τρεις συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο ελληνικό τελωνείο, όπου οι τελωνειακοί υπάλληλοι επικοινώνησαν με τους Τούρκους συναδέλφους τους, σε μία προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα οι Κομοτηναίοι, αλλά μάταια.
Η απάντηση ήταν και πάλι αρνητική. Το αποτέλεσμα ήταν οι Κομοτηναίοι να εισέλθουν στη Βουλγαρία και από εκεί να περάσουν στην Τουρκία, μέσω των βουλγαροτουρκικών συνόρων. “Εκεί δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα, περάσαμε εύκολα αλλά καθυστερήσαμε τέσσερις ώρες. Αυτή ήταν μεγάλη ταλαιπωρία”. Μπαίνοντας στην Τουρκία οι τρεις Κομοτηναίοι κατευθύνθηκαν αμέσως στο ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που εορτάζει στις 21 Μαΐου.
Για τη φετινή εορτή μάλιστα στην εκκλησία θα λειτουργήσουν δύο ιερείς που θα ταξιδέψουν από την Αθήνα για το σκοπό αυτό. Οι τρεις Κομοτηναίοι ενόψει της εορτής θέλησαν να στολίσουν την εκκλησία των αγίων με εικόνες που δημιούργησαν οι ίδιοι. “Φθάνοντας στην Τουρκία μας περίμενε εκεί ο παπάς που είχε μαζί του και εργάτες.
Τις κατεβάσαμε, τις βάλαμε όλες στο τέμπλο και μπαίνοντας στην εκκλησία βάλαμε και την μεγάλη εικόνα της Παναγίας. Αυτή ήταν η μεγάλη εικόνα που είχαμε μαζί μας”. Κατά την επιστροφή τους οι τρεις Κομοτηναίοι επέστρεψαν απευθείας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Συνάντησαν τους ίδιους τελωνειακούς στο τουρκικό τελωνείο και στην ερώτηση τους “τι έγιναν τα μπαγκάζια;”, οι Κομοτηναίοι απάντησαν πως βρίσκονται όλα μέσα στην εκκλησία. “Τότε έμειναν όλοι αγάλματα!”, είπε ο κ. Μανωλακάκης.
Πηγή: http://www.xronos.gr
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα