Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στην Ξάνθη το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Κοινοποίηση

Η κινηματογραφική Λέσχη της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, σε συνεργασία με το Instituto Cervantes, την Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και το φροντιστήριο «ΔΙΑΣ» παρουσιάζουν το 8ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου στην Ξάνθη.
Το Φεστιβάλ δίνει τη δυνατότητα στους ισπανόφωνους να εξασκήσουν τη γλώσσα ενώ στο σινεφίλ κοινό να γνωρίσει ταινίες που θα ήταν αδύνατο να παρακολουθήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης.
Πρόκειται για 6 εξαιρετικές ταινίες των Mario Camus, Gonzálo Suárez, Achero Mañas, Patricia Ferreira, Alejandro Amenábar και του  Luis Buñuel . Πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ .
Με υπότιτλους στα ελληνικά.
Τετάρτη 11 έως και Δευτέρα 16  Μαΐου 2016 & ώρα 21.00 στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Το πρόγραμμα  
Τετάρτη 11 Μαΐου  & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
La colmena / Η κυψέλη, Mario Camus, 1982, 112´
Υπόθεση :  Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του ισπανού συγγραφέα Καμίλο Χοσέ Θέλα (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1989), ο οποίος έχει και έναν μικρό ρόλο στην ταινία. Η δράση εκτυλίσσεται στη μεταπολεμική Μαδρίτη (1942) με τους κατοίκους της θύματα των συνεπειών του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Ανάμεσά τους μια ομάδα φίλων που μιλούν καθημερινά επί παντός επιστητού στο καφέ «Λα Ντελίθια».
Πέμπτη 12 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Remando al viento / Κωπηλατώντας στον άνεμο, Gonzálo Suárez,1988, 90’
 Υπόθεση : Οι συγγραφείς Λόρδος Μπάιρον, Μαίρη Σέλλεϋ και Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, μαζί με τον Δρα Πολιντόρι, αποφασίζουν να γράψουν μια ιστορία τρόμου. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, η Μαίρη Σέλλεϋ γράφει τον Φρανκενστάιν, έναν μυθικό ήρωα που αντικατοπτρίζει τις δικές της ανησυχίες.
Παρασκευή 13 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
El Bola / «Ο Μπαλας», Achero Mañas 2000, 90’
Υπόθεση : Ο μόλις δωδεκάχρονος Πάμπλο, με το παρατσούκλι Ο Μπάλας ζει σ΄ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων κια βίας. Γωνρίζοντας τον Αλφρέντο, ένα νέο συμμαθητή του, έρχεται σε επαφή με μια άλλη οικοιγένειακη πραγματικότητα και βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
Σάββατο 14 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Sé quien eres / Ξέρω ποια είσαι, Patricia Ferreira, 2000, 104’
Υπόθεση : Η Παλόμα, μια νεαρή ψυχίατρος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας κλινικής στη Γαλικία. Πρώτος ασθενής της είναι ο Μάριο, ο οποίος πάσχει από μια διαταραχή της μνήμης, το Σύνδρομο Κορσακώφ, που κεντρίζει το επαγγελματικό ενδιαφέρον της γιατρού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η σχέση τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή.
Κυριακή 15 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
TESIS  / Διδακτορική διατριβή, Alejandro Amenábar (1996, 125’ )
Υπόθεση : Η Άνχελα ετοιμάζει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη βία στα οπτικοακουστικά μέσα. Ο καθηγητής Φιγερόα, ο υπεύθυνος της διατριβής της, προσφέρεται να τη βοηθήσει με το υλικό αλλά βρίσκεται νεκρός στην αίθουσα όπου έβλεπε μια snuff movie (ταινία με πραγματικές σκηνές βίας). Η Άνχελα με τον Τσέμα, ένα συμφοιτητή της που έχει εμμονή με τη βία στον κινηματογράφο, ανακαλύπτει έντρομη ότι η ταινία αυτή έχει ως πρωταγωνιστές φοιτητές της Σχολής της.
  
Δευτέρα 16 Μαΐου & ώρα 21.00  στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
VIRIDIANA / Βιριδιάνα, Luis Buñuel, 1961, 90’
Υπόθεση : Μια δόκιμη μοναχή, θύμα εκμετάλλευσης από το μοχθηρό θείο της, Φερνάντο Ρέι, κάνει την ανατροπή και μαζεύει στην έπαυλή του μια ομάδα ζητιάνων και λεπρών. Ο Μπουνιουέλ υφαίνει σταδιακά και με πλάγιο τρόπο έναν ιστό από αντιφατικές παρορμήσεις: πίστη, ευσπλαχνία και ανιδιοτέλεια συνδέονται αναπόσπαστα με την επιθυμία, την υποκρισία και την απληστία στο σχιζοφρενικό σύμπαν των Λατίνων Καθολικών του Παλαιού Κόσμου. 
Η νεαρή Βιριδιάνα έχει διαλέξει μία ζωή σύμφωνη με το γράμμα του Θεού της. Η διαδρομή της μέσα στη ζωή δεν νοείται να αποκλίνει από τις θεϊκές οδηγίες. Βέβαια, ο κόσμος μέσα στον οποίο κινείται δεν μοιράζεται τις ίδιες αγνές προθέσεις. Λίγο πριν αφοσιωθεί επίσημα στον Θεό, επισκέπτεται τον μοναδικό συγγενή της, ένα χήρο θείο. Ο καταθλιπτικός μεσήλικας με τις κρυφές, φετιχιστικές συνήθειες θα επιχειρήσει να την κάνει δική του για πάντα. Πνιγμένος από τις ενοχές και την αυτό-λύπηση, ο άνδρας θα αφήσει όλη του την περιουσία στην μακρινή ανιψιά. Η Βιριδιάνα θα βρει τώρα έναν καλύτερο τρόπο να υπηρετήσει τον Κύριό της: θα μαζέψει όλους τους ζητιάνους της πόλης μέσα στην πολυτελή έπαυλη. Ταυτόχρονα, ο γοητευτικός μοναχογιός του θανόντος, θα εγκατασταθεί στην οικογενειακή κατοικία. Η σαρκοφάγα απληστία των ευνοούμενων και ο ακόμα πιο επικίνδυνος πόθος του νέου, θα εκθέσουν τις υψηλές ιδέες της γυναίκας στην φτηνή πραγματικότητα. Μέχρι το τέλος, η Βιριδιάνα θα εξακολουθήσει να αποποιείται την ευτυχία, την επιλογή και την ελευθερία και θα περιφέρεται με το ακάνθινο στεφάνι πάνω στην ξανθή της κόμη. Φυσικά, κανένας Θεός δεν θα προθυμοποιηθεί να την σώσει από τον αληθινό κόσμο.
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα