Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Αναγνωρίστηκαν ως ιαματικές οι πηγές των Θερμών στην Ξάνθη από το Υπ. Τουρισμού

Κοινοποίηση

Στην λίστα με τις έξι πηγές που αναγνωρίσθηκαν ως ιαματικές με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, συμπεριλαμβάνονται και αυτές των Θερμών, στον ορεινό Δήμο Μύκης στην Ξάνθη. 
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Φωνή της Ξάνθης“, μέσα από την ηλεκτρονική της έκδοση, ο φυσικός πόρος «Νερό Λουτρών στην περιοχή Θερμών Εχίνου του δήμου Μύκης νομού Ξάνθης» αναγνωρίσθηκε ως ιαματικός, μιας και πρόκειται για νερά που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν ιαματικές ιδιότητες για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία.
Πιο συγκεκριμένα, ο φυσικός αυτός πόρος έχει  θερμοκρασία 52οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα 1152,5 μS/cm (μ.ό.), ενεργό οξύτητα (pH) 6,54 (μ.ό.), ραδόνιο (Rn) 21,2 ± 0,5 Bq/I (μ.ό.), ράδιο (Ra) 0,2 ± 0,1 Bq/I, ουράνιο (U238) < 1 Bq/I, χημικά στοιχεία: νάτριο (Na+), ασβέστιο (Ca++), οξυανθρακικά (HCΟ3 ), θειϊκά (SΟ4 ), κάλιο (Κ+), λίθιο (Li+), βρώμιο (Br), φθόριο (F+) και αέρια: διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2 ), υδρόθειο (H2 S). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 10 m3 /h.




Σύμφωνα με την απόφαση  που υπογράφει η αρμόδια υπουργός προβλέπονται τα εξής σχετικά με την χρήση των πηγών: 
α) Για λουτροθεραπεία: Ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού, νευρικού και περιφερικού αγγειακού συστήματος, δερματικές παθήσεις.
β) Για ποσιθεραπεία: Ενδείκνυται για παθήσεις του γαστρεντερικού και ουροποιητικού συστήματος. Αντενδείκνυται συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
Υπενθυμίζεται ότι το τοπογραφικό διάγραμμα έχει εγκριθεί και θεωρηθεί από το Τμήμα Μελετών και Τεχνικών Έργων της Διεύθυνσης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στις 10−12−2015 ως προς την ορθότητα της θέσης του ιαματικού φυσικού πόρου «νερό Λουτρών στην περιοχή Θερμών Εχίνου του Δήμου Μύκης Ν. Ξάνθης».
ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News ΤΑ ΝΕΑ του xanthinea.gr στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Σχετικά αρθρα